Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte cere CEC să permită moldovenilor din diaspora să voteze cu acte expirate

Moldoveni secția de votare din Londra, la alegerile prezidențiale din 2016

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte a lansat un apel public în care solicită Comisiei Electorale Centrale să permită moldovenilor din străinătate să voteze inclusiv în baza actelor de identitate expirate, la alegerile din 24 februarie. ONG-urile din cadrul Coaliției au amintit că la mai multe scrutine anterioare, inclusiv la cele legislative din 2010 și 2014, precum și la scrutinul prezidențial din 2016, cetățenii moldoveni au putut să se prezinte la vot și cu acte expirate, transmite Radio Chișinău.

Secretarul general al Coaliției, Polina Panainte, a declarat, într-o conferință de presă, că potrivit Codului Electoral, nu este interzis votul cu acte expirate. „Teoretic acest fapt poate fi numit drept o încălcare a dreptului la vot, pentru că un cetățean care dorește să participe la scrutin este restricționat din cauza pașaportului expirat. Funcția pașaportului într-un scrutin electoral este să identifice persoana, există registrul alegătorilor prin care e suficient să te identifici prin IDNP. Anterior nu au fost cazuri de vot dublu cu pașapoarte expirate. Mulți ani în R. Moldova s-a votat cu pașapoarte sovietice expirate de decenii”, a menționat Polina Panainte.

Apelul Coaliției vine după ce acum o săptămână, Curtea Constituțională a respins ca inadmisibilă o sesizare a Avocatului Poporului privind votarea peste hotare inclusiv în baza actelor de identitate expirate.

Coaliția a îndemnat cetățenii cu acte expirate să meargă oricum la vot, iar dacă nu li se va permite să-și exercite dreptul la vot - să depună contestații la consiliile electorale de circumscripție.

Potrivit legislației electorale, cetățenii R. Moldova pot vota în străinătate în baza pașapoartelor valabile și a livretelor de marinar.