Secretarul de stat american Mike Pompeo își începe turneul european cu o vizită la Budapesta

Mike Pompeo, la BBudapesta

Secretarul de stat american Mike Pompeo se află astăzi în Ungaria, la începutul unui turneu prin Europa Centrală, care mai include Polonia și Slovacia. Un oficial american a spus că vizita va avea ca punct central eforturile de întărire a relațiilor de securitate, de „contracarare a agresiunii rusești și întărire a potențialului de descurajare al NATO”, precum și „sprijinul pentru Ucraina”. Pompeo mai urmează să accentueze opoziția americană față de extinderea influenței Chinei în regiune.

La Budapesta, s-a întâlnit cu premierul Victor Orban, un suporter fervent al președintelui american Donald Trump, dar și un admirator al liderului rus Vladimir Putin. Pompeo și-a exprimat sprijinul pentru societatea civilă ungară, pentru respectul legii și pentru importanta promovării democraţiei. Pe agenda sa se află și întrevederi cu lideri ai societății civile, care îl critică pe Orban.

Ieri, premierul Orban a anunțat un program pentru a încuraja sporul populației, afirmând că programul este menit „să asigure supraviețuirea națiunii maghiare” aflata in declin și ca acesta ar fi „răspunsul ungurilor și nu imigrația”. Mâine Mike Pompeo se va afla la Bratislava unde are prevăzute întrevederi cu preşedintele Slovaciei și apoi va merge în Polonia, la un seminar internaţional pe tema Orientului Mijlociu. Pe 15 februarie Mike Pompeo va fi în Islanda, la Reykiavik, și la Bruxelles, la sediul NATO.