Igor Dodon: eliberarea celor doi piloți din captivitate în Afganistan a fost posibilă datorită implicării Moscovei

Igor Dodon

Cei doi cetățeni moldoveni ținuți ostatici, din 2015, în Afganistan, au fost eliberați. Aceștia se află într-un spital la Moscova, iar la sfârșitul săptămânii vor fi aduși în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut astăzi de președintele Moldovei Igor Dodon, care a declarat că acest lucru s-a reușit datorită implicării conducerii Federației Ruse, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, șeful statului a amintit că elicopterul a fost capturat pe 24 noiembrie 2015. Comandatul aeronavei, Oleg Groza, a decedat în timpul aterizării de urgență, iar alți doi membri de echipaj, Lionel Buruiană și Mihai Crihană, au fost luați ostatici de către talibani.

Elicopterul de tip Mi-17-1V al companiei aeriene Valan din Republica Moldova presta servicii aeriene civile pentru forțele de securitate afgane în baza contractului cu compania Aircraft charter solutions pentru principalul contractant al Guvernului Statelor Unite, compania MAG DS Corp.

Președintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu l-a acuzat pe președintele Dodon că i-ar fi folosit pe moldovenii făcuți ostateci în Afganistan în campania electorală și că ei s-ar fi putut întoarce acasă acum 4 luni, scrie presa de la Chişinău.