Anul 2019 are o importanță deosebită pentru relațiile dintre UE și vecinii estici - declarație comună a Suediei, Poloniei și Cehiei

Miniştrii de externe ai Suediei, Poloniei și Cehiei - Margot Wallström, Jacek Czaputowicz şi Tomáš Petříček - scriu într-o declarație comună că anul 2019 are o importanță deosebită pentru relațiile dintre UE și vecinii estici: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina.

„Astăzi putem spune cu toată convingerea că acest parteneriat unic s-a dovedit a fi una dintre cele mai de succes inițiative ale UE în domeniul politicii externe. Are o bază stabilă în valorile comune, drepturile omului, statul de drept, democrație și buna guvernare”, se spune în declarația citat de agenţia IPN. Parteneriatul Estic (PE) a fost lansat în timpul preşedinţiei Cehiei la Consiliul European, acum 10 ani.

Oficialii afirmă că transformarea politică nu a fost încă pe deplin realizată, sunt încă multe de făcut, dar majoritatea cetățenilor din țările PE împărtășesc valorile europene și identitatea europeană, ceea ce îi motivează să depună eforturi pentru a atinge acest obiectiv. „Datorită PE, UE și partenerii săi din Est investesc în dezvoltarea, securitatea și stabilitatea în Europa de Est”, mai scriu oficialii europeni.