Fostul procuror anti-corupție din România pus sub urmărire penală

Laura Codruța Kovesi, fost procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție

Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție din România, a fost pusă sub urmărire penală de secția de investigarea magistraților, s-a anunțat marți seară la București. Kovesi, demisă anul trecut de actualul guvern PSD, este pe lista „scurtă” de trei candidați pentru noua funcție de Procuror european, spre nemulțumirea guvernului de la București, care susține că DNA, sub conducerea d-nei Kovesi, a comis o serie de abuzuri, chiar ilegalități ceea ce ar descalifica-o pentru noua funcție europeană.

Parchetul european este înființat pentru a ancheta cazuri de fraudare a bugetului european. Laura Codruța Kovesi este acuzată acum de luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu, în legătură cu un caz vechi de zece ani, cel al omului de afaceri Nicolae Popa, condamnat deja la 10 ani închisoare. Audierea dnei Kovesi este programată pentru vineri 15 februarie. Audierea în Parlamentul European pentru noua funcție de Procuror European va avea loc la 26 februarie.

În mai multe intervenții la diverse posturi de televiziune Kovesi a declarat marți seară că este vorba despre o încercare de a o bloca în obținerea postului de procuror-șef european și de o răzbunare pentru că s-a adresat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.