Deputatul german Gunther Krichbaum critică sever guvernul României pentru ancheta declanșată împotriva Laurei Kovesi

Gunther Krichbaum, președintele Comisiei de Relații cu UE din Bundestagul german

Gunther Krichbaum, președintele comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german i-a trimis joi o scrisoare prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, în care critică guvernul României pentru investigarea Laurei Codruța Kovesi de către secția pentru magistrați. Krichbaum îl întreaba pe vicepreședintele Comisiei Europene: „ce alți pași viitori în direcția demontării statului de drept se mai așteaptă din partea Guvernului României până când Comisia va declanșa procedura pentru activarea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene?”, informeaza site-ul g4media.

Activarea Articolului 7 din Tratatul UE împotriva unui stat membru UE duce la blocarea dreptului de vot al acelui stat în Consiliul UE, ceea ce se traduce prin suspendarea de facto a drepturilor sale de membru.

Potrivit sursei citate, Gunther Krichbaum arată în scrisoare că prin acest dosar ar fi fost încălcată „o linie roșie”: „inițierea anchetei judiciare este foarte clar motivată politic, pentru a torpila candidatura foarte promițătoare a Laurei Kövesi pentru funcția de procuror șef al Parchetului European. Aceasta manevră îmi amintește de timpurile întunecate al dictaturii comuniste, pe care credeam că România le-a depășit de mult”, scrie deputatul german. In aceasta dimineata, Laura Codruța Kovesi va apare în fata secției speciale de investigare a magistraților, înființată după intrarea în vigoare a modificărilor la Legile Justiției. Ea este acuzata de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă. Doamna Kovesi respinge acuzatiile.