Igor Ceaika: Cei doi piloți moldoveni eliberați în Afganistan vor putea reveni acasă după alegerile parlamentare

Cei doi piloți moldoveni eliberați din captivitate în Afganistan vor putea reveni acasă după încheierea cursului de reabilitare a sănătății în Rusia, adică după alegerile parlamentare din Moldova. Anunțul l-a făcut omul de afaceri rus, aflat pe lista sancțiunilor internaționale, Igor Ceaika, cel care susține că a coordonat o misiune umanitară de eliberare a piloților moldoveni.

Igor Ceaika, fiul procurorului general al Rusiei și membrul organizației obștești „Delovaia Rossia” a declarat publicației Kommersant că cei doi cetățeni moldoveni Lionel Buruiană și Mihai Crihana ar fi refuzat să se vadă cu delegația oficială de la Chișinău, care plecase luni la Moscova pentru a-i aduce acasă. „Ei au dorit mai întâi să-și vină în fire și apoi să se vadă cu cei apropiați”, a explicat Igor Ceaika, adăugând că starea sănătății lor este încă precară din cauza condițiilor detenției.

Totodată, el a numit drept „isterică” reacția reprezentanților partidului democrat de guvernământ din Moldova care l-au acuzat de PR electoral pe președintele Igor Dodon, cel care pe 11 februarie a făcut anunțul privind eliberarea celor doi piloți.

Potrivit lui Ceaika, el ar fi început demersurile de eliberare din captivitate în Afganistan a piloților în noiembrie anul trecut, la rugămintea lui Igor Dodon, iar în această operațiune ar fi fost implicate mai multe organizații neguvernamentale și umanitare, nu însă, în cuvintele sale, a structurilor de stat ale Rusiei.