Tusk la Kiev: Uniunea Europeană va menține sancțiunile impuse Rusiei ca urmare a anexării Crimeii

Donald Tusk la tribuna parlamentului de la Kiev

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, se află în Ucraina, unde a participat, în parlamentul de la Kiev, la sesiunea specială prilejuită de împlinirea a cinci ani de la anexarea peninsulei Crimeea la Rusia. În discursul în fața parlamentului ucrainean, Donald Tusk a vorbit în limba ucraineană și a repetat că Uniunea Europeană va menține sancțiunile impuse Rusiei ca urmare a anexării și că Bruxellesul susține aspirațiile euroatlantice ale Ucrainei.

„Astăzi, aici, în Rada Supremă, pot să repet – nu numai în numele meu, dar în numele întregii Uniuni Europene – suntem alături de voi și vrem să continuăm să vă ajutăm. (...) Ați fost fermi și sunteți mândri și fermi în a rezista geopoliticii, a vă apăra împotriva unui vecin agresiv și cu intenții rele și în fața indiferenței și ipocriziei multor actori de pe scena politică globală”, a spus în ucraineană Donald Tusk, care va merge astăzi și la Lvov.

În această sesiune specială a parlamentului ucrainean, președintele Parlamentului, Andrei Parubi, a acuzat Rusia de agresiune împotriva Ucrainei în anii de după anexarea Crimeii și a spus că cei vinovați vor trebui aduși in fata justiției: „Toți cei care au stat în spatele acestor crime împotriva umanității și împotriva legislației internaționale vor trebui aduși în fața justiției și acest lucru va deveni un avertisment puternic pentru orice putere maniacală, astfel încât cetățenii țării noastre libere să poată să trăiască din nou în pace și securitate”, a spus președintele parlamentului de la Kiev.