Guvernul României a schimbat prin Ordonanță de Urgență toate cele trei legi ale justiției

Premierul Viorica Dăncilp. în ședință de guvern

Guvernul României a schimbat prin Ordonanță de Urgență toate cele trei legi ale justiției. Ordonanța a fost dată într-o lipsă totală de transparență și nu a figurat pe ordinea de zi a ședinței de guvern.

Astfel, procurorii șefi vor fi avizați de plenul Consiliului Suprem al Magistraturii și nu de secția de procurori ca până acum. Procurorii șefi nu mai pot fi delegați în funcție, interimatul nu mai e posibil decât maximum 45 de zile. Pot fi la conducerea parchetelor și judecători, nu doar procurori. Secția specială pentru investigarea magistraților este scoasă de sub autoritatea Parchetului General.

Modificarea legilor justiţiei a constituit motivul pentru proteste îndelungate în București și în alte orașe importante din țară ca și al unor critici dure din partea Uniunii Europene.

Surse din CSM au declarat pentru Europa Liberă că mai mulți membri ai secției de procurori a CSM au fost la ministerul justiției să vorbească cu ministrul Tudorel Toader și să încerce să-l convingă că secția nu-si poate pierde atribuțiile în ce privește avizarea procurorilor șefi, fiind vorba de separarea carierelor, și că nu este permis ca un judecător să poată ajunge procuror-șef.