Parlamentul European se delimitează de prezența „neoficială” a unor eurodeputați ca observatori la alegeri

Pentru a evita orice confuzie, Parlamentul European și șefa delegației sale de observatori la alegerile parlamentare de duminică au dat declarații separate, vineri, 22 februarie, în care precizează nu numai cine reprezintă oficial Parlamentul, dar și cine va putea face orice declarație oficială sau apreciere, în numele Parlamentului, despre desfășurarea alegerilor din R.Moldova.

Eurodeputata germană Rebecca Harms, grupul ecologist (arhivă 2016)

Delegația este condusă de Rebecca Harms (din partea grupului ecologist). Din delegația oficială mai fac parte europarlamentarii: Marian-Jean Marinescu (grupul Popular European, EPP), Monica Macovei (grupul Conservatorilor și Reformatorilor/ECR), Joachim Zeller (grupul Popular European/EPP) și Miroslav Poche (grupul Social-Democrat). Precizarea a urmat publicării vineri, de către CEC, a listei de observatori străini acreditați. Printre observatorii internaționali se mai regăsesc acum doi parlamentari europeni.

Despre cel puțin unul din ei, italianul Fulvio Martusciello (grupul Popular European), publicația Politico.eu a relatat că are legături cu omul de afaceri și candidat în alegeri Ilan Șor, condamnat deja în prima instanță pentru implicare în „furtul miliardului”.

Ilan Shor (centru), Fulvio Martusciello (stânga) și Alberto Cirio la Parlamentul European de la Strasbourg

Al doilea europarlamentar acreditat este bulgarul Nikolay Barekov (grupul Conservatorilor și Reformiștilor). Partidul ȘOR, potrivit unor surse moldovenești citate de Politico.eu, este afiliat la Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni.

Cei doi sunt înscriși ca observatori la alegerile de duminică din partea Asociației obștești Centrul de Resurse al Organizațiilor Neguvernamentale pentru Drepturile Omului.

Într-o scrisoare trimisă vineri președintei CEC, lidera delegației oficiale a Parlamentului European, Rebecca Helms ține să atragă atenția că prezența unor europarlamentari ca observatori, fie și pentru o altă instituție, ar putea crea confuzie despre poziția Parlamentului. „Aș fi de aceea recunoscătoare dacă ați putea să ne informați de ce au fost acreditați și în ce capacitate au făcut cererea de acreditare” mai scrie d-na Helms.

Moldova - CReDO list of four EMPs for parliamentary elections 2019

Inițial, pe lista CReDO mai erau doi europarlamentari înscriși și acreditați: românul Laurențiu Rebega, tot din grupul Conservatorilor și Reformiștilor și austriaca Barbara Kappel, membră a partidului Libertății de extrema dreaptă.

Rebecca Helms atrage totodată atenția că potrivit regulilor de procedură ale Parlamentului European (34.2), deputați care nu sunt într-o misiune oficială „nu au dreptul să organizeze nici o activitate în terțe țări, concomitent cu o misiune oficială a Parlamentului, inclusiv o misiune oficială de observare a alegerilor”.

În declarația de vineri a Parlamentului European se precizează că numai membrii delegației oficiale sunt singurii care pot vorbi în numele Parlamentului.

În total, alegerile parlamentare din 24 februarie vor fi monitorizate de peste patru mii de observatori naționali și internaționali. Președinta CEC, Alina Russu, a precizat că au fost acreditați 3412 observatori naționali, din partea a 20 de organizații obștești, şi 776 de observatori internaționali, din partea a 57 de instituții internaționale.