Socialiștii europeni se declară încrezători în șansele lor din mai

Olandezul Frans Timmermans, candidatul Socialiștior europeni la președinția Comisiei Europene

Lideri social-democraţi din Uniunea Europeană, reuniţi sâmbătă la Madrid în cadrul Congresului Partidului Socialiştilor Europeni (PES), s-au declarant optimiști cu privier la șansele în alegerile pentru Parlamentul European, programate în mai. Candidatul socialiştilor europeni pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene este actualul vicepreşedinte al CE, olandezul Frans Timmermans. El se va confrunta cu principalul său rival, candidatul conservator german Manfred Weber. Conform unui sondaj difuzat săptămâna aceasta de Parlamentul European, popularii (PPE) ar obţine la scrutinul european circa 183 de mandate, iar socialiştii (S&D) circa 135, ambele estimări arătând un număr mai mic de mandate faţă de cele deținute în prezent. Partidele extremei drepte ar urma să obţină circa 150 de mandate, dintr-un total de 705.

„Ne cunoaştem misiunea şi responsabilitatea. Nu ne vom pleca în faţa naţionaliştilor", a declarat Serghei Stanişev, preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni (PES).

La congresul de la Madrid a participat și o delegație a Partidului Social Democrat din România, condusăde Liviu Dragnea și premierul Viorica Dăncilă.