Cui îi va da președintele Igor Dodon mandatul de a forma guvernul? Despre eventuale evoluții postelectorale după alegerile din 24 februarie în R.Moldova, de vorbă cu analistul politic Iulian Chifu.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Aproape 50 la sută din alegătorii cu drept de vot și-au ales 101 deputați: 50 pe listă de partid, 51 în circumscripții. Acești 101 deputați vor trebui să decidă cine guvernează Republica Moldova în următorii patru ani. Ce scenarii postelectorale au șanse în actuala legislatură a Parlamentului de la Chișinău?
Iulian Chifu: „E foarte important să vedem cum arată rapoartele observatorilor. Mă refer, în primul rând, la cei din ODIHR/OSCE și la observatorii europarlamentari din Uniunea Europeană. E un prim pas, pentru că el va liniști sau, din contra, va nuanța modul în care au fost organizate alegerile și am văzut deja pozițiile blocului ACUM, care contestă rezultatele. Mă rog, nu că ar fi vreo surpriză, știa toată lumea că va exista această contestare, care se referă la tot ce a însemnat în spate adoptarea votului mixt, anularea alegerilor locale, evoluțiile dinainte de campanie, din timpul campaniei, poate în mai mare măsură decât derularea votului propriu-zis...”
Europa Liberă: Da, și atât Andrei Năstase, dar și Maia Sandu, mai ales Andrei Năstase a spus că „aceste alegeri nu pot fi nici libere și nici corecte”, deci aceste alegeri nu pot fi validate, din punctul lui de vedere. Maia Sandu admite că „ar putea lumea să iasă și în stradă ca să-și ceară votul înapoi”. Am citat două declarații ale acestor lideri.
Iulian Chifu: „Deci avem această pornire care nu va fi închisă decât în momentul în care vom avea cele două rapoarte preliminare ale celor două grupe de monitorizare, pentru că cel al CSI l-am auzit și oricum este nerelevant în raport cu alegerile democratice de la Chișinău. Acum revenind la situația voturilor, în primul rând, sunt câteva concluzii de tras: Rusia a pierdut la Chișinău. Voturile dobândite de către PSRM, partidul pro-rus al lui Igor Dodon, le aduni și cu cele ale Partidului „Șor”, împreună sunt în jur de 40%, 40 și puțin la sută față de cele 50% ale celorlalte două mari partide. Deci avem un semnal extrem de important din punctul acesta de vedere. A doua concluzie este faptul că Partidul Comuniștilor, la 10 ani de la lovitura din 7 aprilie, iese cu totul din scena politică a Republicii Moldova, odată ce a intrat sub prag deja și în lipsă de lideri, și în lipsă de alternative. Practic, Vladimir Voronin poate să iasă la pensie. O a treia concluzie este vestea proastă: avem un relativ echilibru cu diferențele de rigoare între cele trei partide, cele trei tendințe, în care din start ele sunt nemiscibile, ba chiar am avut în cazul ACUM - PAS, PDA - și semnătura tuturor candidaților că nu vor face alianță nici cu oligarhul, cu referire la PDM, nici cu Partidul Socialiștilor. Deci, situația de pat absolut se va prelungi cu posibilitatea cea mai mare fiind cea a unor alegeri repetate în trei luni.
De remarcat prestația foarte bună, în creștere, a blocului ACUM...
Între timp, sunt de remarcat, de exemplu, prestația dincolo de așteptări, din punctul meu de vedere, deci foarte bună, în creștere a blocului ACUM, care la nivelul Chișinăului a dominat, la nivelul voturilor de imagine s-a descurcat foarte bine, chiar dacă pe votul uninominal, la capacitate financiară și administrativă s-a văzut foarte clar că are foarte multe de făcut în teritoriu. E un bun început și o creștere a acestui bloc cu condiția că poate să-și nuanțeze și adapteze politicile, să se maturizeze, evident, în viitorul bloc. E de salutat și prezența în viitorul Parlament, așa cum au fost aleși, a unui număr de parlamentari extrem de interesanți – Iurie Reniță, fostul ambasador la București și Bruxelles sau prietenul meu, Oazu Nantoi, de la Institutul de Politici Publice, sau Igor Munteanu de la IDIS „Viitorul”. Deci, persoane care intrate în Parlament ar putea să producă o schimbare de natură în modul de a face politică în Republica Moldova.”
Europa Liberă: O s-o mai citez încă o dată pe Maia Sandu, care zicea că „felul cum s-au desfășurat aceste alegeri parlamentare ar fi o dovadă clară că Moldova se rostogolește într-o dictatură de stil putinist”. Dvs. credeți că se va instala o dictatură, dacă guvernează și în continuare PD-ul, care se vrea a fi un nucleu?
Iulian Chifu: „Mi-ar fi foarte greu de prognozat așa ceva, mai ales în momentul în care, haideți să ne uităm la zona tehnică și la Constituție, și la modul în care se întâmplă lucrurile. În primul rând, președintele Igor Dodon va oferi mandatul primului partid plasat, Partidului Socialiștilor, pro-rus. Șansa cea mai mare ar fi ca acest prim mandat să fie irosit, în sensul în care să nu poată face o majoritate și un Guvern. A doua oară mandatul ține iarăși în mare măsură de Igor Dodon, care ar putea să ofere fie unui socialist, fie unei persoane independente, nu neapărat unui alt partid din celelalte două. Deci, primul lucru pentru a discuta despre posibilitatea de a menține puterea de către actuala majoritate ar fi aceea de a primi un mandat ca să formeze un Guvern.
E drum lung până la o majoritate...
Până atunci, eu cred că absența unei formule, iată cum am avut în timpul președintelui Timofti, o listă de semnături, cu 51 minimum de parlamentari, care ar susține un Guvern, deci să formeze o majoritate. În absența unui asemenea act, care e puțin probabil, e din nou foarte dificil ca cineva să spună că Igor Dodon va da măcar mandatul unui reprezentant al Partidului Democrat. Eu cred că e drum lung până la o majoritate. V-am spus, principala variantă pe care o văd este aceea a unei instabilități pe o perioadă de timp mai lungă și cel mai probabil o nouă rundă de alegeri, care va marca și tendințele de evoluție ale diferitelor partide, dar va atesta și resursele financiare, logistice și a capacității administrative.”
Europa Liberă: Liderul democraților, Vladimir Plahotniuc, s-a grăbit să transmită un mesaj, spunând că PD-ul nu este supărat pe nimeni, nu are politicieni cu care nu ar accepta să discute, nu vor pune condiții, dar nu vor accepta nici condiționalități. Credeți că mai e credibil acest mesaj? Cineva din cei care au acces în Parlament vor vrea să stea la masa de negocieri cu el?
Iulian Chifu: „Nu știu. În momentul de față depinde de cum arată zona aceasta a alegerilor uninominale, deci a circumscripțiilor și modul în care fiecare dintre partide are legături și sunt coezivi în privința acestor voturi. Vom vedea. Eu cred că este prematur să facem orice tip de pronostic dincolo de cele pe care le-am putut face și cred că dăm foarte mare atenție celui de-al treilea partid, PDM-ului. Este al treilea! De ce n-am vedea un mandat oferit eventual Alianței ACUM să formeze un Guvern sau alte combinații, care țin de înțelegeri mai vechi sau mai noi, care, eventual, ar putea fi activate în această perioadă.”
37 de mii de voturi din regiunea transnistreană este o prezență importantă, dar totuși e un procent foarte mic, comparativ cu prezența la vot..
Europa Liberă: Pe larg și mult s-a discutat și despre transnistrizarea Republicii Moldova, ținând cont că peste 37 de mii de cetățeni din stânga Nistrului au participat la acest scrutin parlamentar. Este adevărat că s-a speculat foarte mult că acești cetățeni ar fi fost aduși organizat cu transportul, li s-ar fi oferit sume de bani contra unui vot. Dvs. cum ați văzut participarea locuitorilor din stânga Nistrului la acest exercițiu?
Iulian Chifu: „37 de mii este o prezență importantă, are impact asupra alegerilor, dar totuși la un procent foarte mic trebuie văzute acele 37 mii de voturi comparativ cu prezența la vot, chiar și aceasta foarte slabă, puțin sub 50%, reprezintă totuși un număr insignifiant. Mai ales că eu cred că și acolo s-au mai împărțit voturile între cei care au avut capacitatea administrativă să producă aceste drumuri către urnele de vot. Deci n-aș fi în mod deosebit de îngrijorat decât dacă vreodată un asemenea număr crește dincolo de 100 de mii, ceea ce ar bate cam cu numărul populației care mai există prin Transnistria, 150 de mii de locuitori.”
Europa Liberă: Se zice că 300 de mii ar fi.
Iulian Chifu: „Bine. Deci, capacitatea de mobilizare n-are cum să producă tangaje majore în alegerile din Republica Moldova în momentul de față.”
Curentul unionist este subreprezentativ...
Europa Liberă: Dvs. ați amintit despre un fiasco al Partidului Comuniștilor, condus de Vladimir Voronin. Dar despre eșecul unioniștilor, ce ați putea să ne spuneți? PL nu a acces, nu a acumulat nici măcar 2% la acest scrutin parlamentar. Curentul unionist ce viitor are?
Iulian Chifu: „Unioniștii n-au participat la alegeri, din câte îmi dau eu seama. Vom vedea câți sunt dintre ei reprezentați în cadrul altor partide. În mod natural ar fi fost sănătos ca în Parlamentul Republicii Moldova să avem măcar 1, 2, 3 parlamentari care să acopere și acest curent unionist, care este subreprezentativ. Pe de o parte, avem, nu știu, 18, 20, 22, în cele mai optimiste sondaje 30% unioniști, pe de altă parte, în Parlament nu avem nu numai nici un partid, dar poate chiar nici un reprezentant unionist sau chiar pro-român în întreg acest Parlament.”
Europa Liberă: Ați amintit de câteva ori că ar putea să se perpetueze o instabilitate pe scena politică din Republica Moldova. O Moldovă instabilă pe cine ar avantaja, cui i-ar conveni dacă această instabilitate ajunge să declanșeze alegeri anticipate?
Iulian Chifu: „În general sunt două lucruri care contează. Unul este tendința de evoluție. Deci, reacțiile postelectorale și modul în care se comportă în perioada următoare, și modul în care sunt apreciate și percepute de către populație aceste comportamente după momentul alegerilor. Deci, tendințele sunt primele și în cel de-al doilea rând vor conta foarte mult capacitatea administrativă și resursele, pentru că nu e simplu ca la trei luni distanță să produci noi alegeri, deci să generezi noi resurse și să declanșezi noi alegeri și să duci o asemenea campanie. E o chestiune și de oboseală, și din nou capacitatea administrativă în general nu crește la cei care o au mai puțin dezvoltată, ci mai degrabă scade dacă intervalele sunt atât de mici. Va conta evident și responsabilitatea, modul în care populația va privi capacitatea partidelor de a genera majoritate și de a oferi un Guvern, pentru că Republica Moldova, vrem-nu vrem, va trebui să fie guvernată.”
Europa Liberă: Și direcția pe care va merge Moldova în continuare care o vedeți?
Este cel mai mare eșec și înfrângere pentru Igor Dodon și pentru prietenii săi ruși...
Iulian Chifu: „Având în vedere majoritatea clar, haideți să spunem, pro-europeană, declarat pro-europeană sau pro-europeană asumată în cazul ACUM, eu cred că în momentul de față vedem un echilibru, vedem nevoia unei formule de compromis, dar cu certitudine în momentul de față văd cel mai mare eșec și înfrângere pentru Igor Dodon și pentru prietenii săi ruși, care au finanțat toată această campanie, inclusiv deplasările din Transnistria la vot.”
Europa Liberă: Și Igor Dodon acum ar putea să manevreze, ar putea să decidă el ce va în următorii patru ani?
Iulian Chifu: „Igor Dodon este președintele Republicii Moldova și este, potrivit Constituției, singura persoană care poate oferi mandat pentru formarea unui Guvern ori partidului cel mai bine plasat, ori unei personalități independente, ori poate evita cu deplină responsabilitate să ofere un mandat unui partid sau altuia. Deci în momentul de față are postura cea mai puternică în Republica Moldova până în momentul în care o majoritate se formează.”