Comisia juridică a Camerei Reprezentanţilor din Congresul american, condusă de democraţi, a lansat luni o amplă anchetă în legătură cu preşedintele Donald Trump, cerând documente din partea unui număr de peste 80 de organizaţii şi persoane, între care doi din fiii președintelui și ginerele acestuia. Comisia precizează că anchetează suspiciunile de „obstrucţionare a justiţiei, de corupţie şi alte abuzuri de putere din partea preşedintelui Trump, a asociaţilor acestuia şi a unor membri ai administraţiei sale”.
La câteva ore, Casa Albă a reacționat virulent, calificând inițiativa Comisiei drept „o rușine și un abuz”. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a susținut că este vorba numai de acuzații vechi, false, care au fost deja investigate de procurorul special Robert Mueller și de alte comisii din Congres.
Comisia juridică a trimis, între altele, interpelări miliardarului rus Victor Vekselberg, omului de afaceri americano-georgian Irakly Kaveladze și unor companii legate de Evgheni Prigozin, om de afaceri din Sankt Petersburg, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. Membrii Comisiei juridice au declarat că, pentru moment, cei interpelați sunt rugați să trimită, benevol, documentele cerute, dar că s-a putea recurge și la mandate juridice. Posibilele relații ale președintelui Donald Trump sau ale apropiaților săi cu Rusia și lumea de afaceri rusă sunt anchetate și de procurorul independent Rober Mueller, care se așteaptă să-i înmâneze în scurt timp raportul său final, ministrului justiției. Va fi la latitudinea acestuia să decidă dacă raportul va fi făcut public, și dacă da, în ce mod.
Pe de altă parte, comisiile pentru Informaţii, pentru Afaceri Externe şi pentru Control al guvernului din Camera Reprezentanților – dominate de Partidul Democrat, au cerut luni Casei Albe să comunice detaliile întrevederilor şi schimburilor pe care preşedintele Donald Trump le-a avut cu omologul său rus Vladimir Putin. Se pare că președinții celor cei comisii vor să știe dacă administrația Trump „a ascuns” sau „de facto a distrus” rapoartele privind discuțiile cu preşedintele rus. În ianuarie, cotidianul Washington Post susţinea că nu ar exista niciun raport detaliat asupra schimburilor pe care Donald Trump le-a avut cu Vladimir Putin în cinci locuri diferite în timpul ultimilor doi ani. Informaţii pe care Congresul are „datoria constituţională” să le verifice, au subliniat luni cele trei comisii.