De ce nu este posibilă o alianţă între PSRM şi Blocul ACUM (A.Tănase/Adevărul)

Coaliții post-electorale și factorul extern (D.Cenușă/Tribuna)

Europarlamentara Rebecca Harms și șefa misiunii de observare, a declarat că în procesul electoral unii moldoveni nu înțelegeau ce să facă cu cele patru buletine de vot pe care le primeau, transmite IPN. Ea a criticat tratamentul autorităților moldovenești față de moldovenii din afara țării, care nu au putut vota cu buletinul și a celor din diasporă, care aveau pașapoarte expirate și nu au putut să voteze. Europarlamentara susține că observatorii au fost șocați de autobuzele care transportau alegători organizat din regiunea transnistreană către secțiile de vot și au avut informații că unii alegători primise bani.

Republica Moldova a ajuns în situația în care nimeni nu pare să mai aibă nevoie de ea, pentru că nimeni nu știe dacă mai poate fi salvată, scrie Vitalie Ciobanu pentru publicația românească Revista22. În opinia autorului, Republica Moldova a fost acaparată de un Rău intern, organismul său lipsit de imunitate a cedat în fața corupției și fărădelegii. „În cele trei scrutine desfășurate în Moldova, de când e mare și tare, Plahotniuc i-a întrecut în malversațiuni pe toți cei care s-au zbătut înaintea lui să păstreze puterea”, scrie Ciobanu. Pentru Plahotniuc esențial este să aibă inițiativa, să dea senzația că fără el nimeni nu poate guverna: nici PSRM, nici Blocul ACUM al opoziției proeuropene, clasat al treilea, subliniază autorul.

Ex-preşedintele Curţii Constituţionale Alexandru Tănase afirmă că este o fantasmagorie şi un scenariu irealist formarea unei alianţe tactice între PSRM şi Blocul ACUM, ce ar avea drept scop doar demontarea sistemului creat de Vlad Plahotniuc şi anunţarea alegerilor anticipate în condiţii noi, iniţiativă vehiculată în spaţiul public de la Chişinău, se scrie pe portalul Adevărul. „Ipoteza este că se instaurează un Guvern care să dea jos vreo zece legi organice de importanţă majoră, prin metode bolşevice, ca mai apoi acest Guvern cumva să demisioneze. Vă imaginaţi în ce haos am exista noi?”, a adăugat Alexandru Tănase.

Liderul democraților și controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc a oferit un interviu portalului Deschide.md în care a afirmat că liderii Blocului electoral ACUM, Maia Sandu şi Andrei Năstase, ar trebui să accepte invitaţia la dialog a Democraţilor privind formarea unei alianţe de guvernare. Potrivit lui, dacă acest lucru nu se va întâmpla, Blocul ACUM trebuie să-şi asume responsabilitatea în faţa cetăţenilor pentru faptul că aruncă ţara într-o criză politică. Plahotniuc a mai adugat că cetățenii nu au votat pentru „anticipate".

Senatorul rus, președintele Comitetului Consiliului Federației pentru Relații Internaționale, Konstantin Kosaciov, consideră că Rusia ar trebui să pregătească specialişti în istoria ţărilor din spaţiul postsovietic, scrie portalul Noi.md. „Vedem cum în Ucraina istoria se schimbă la nivel de stat, se creează o nouă naraţiune istorică rusofobă”, a spus Kosaciov. El se teme că tinerei generaţii i s-ar putea forma o percepţie inacceptabilă din punctul de vedere al securităţii Rusiei.

Politologul Dionis Cenușă susține că, factorul extern se va reține de la implicare în calitate de mediator pentru a contribui la crearea coaliției de guvernare. Despre aceasta politologul a declarat pentru TRIBUNA. „Totodată, nu putem exclude că, în cazul unei crize politice, din cauza ne-formării majorității parlamentare și respectiv a Guvernului, am putea vedea un interes sporit din partea partidelor politice din țară și a partenerilor occidentali, de a căuta soluții împreună”, a precizat Cenușă.

Dacă va fi formată o coaliție între Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor, PSRM va fi „înghițit” așa cum s-a întâmplat anterior cu Partidul Liberal Democrat sau Partidul Liberal. Totodată, în acest caz, socialiștii ar urma să joacă un rol într-un scenariu care se scrie de câțiva ani. De această părere este directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski, transmite IPN. În opinia lui, situația politică ce s-a creat actualmente în Republica Moldova este un scenariu scris din timp și Partidul Socialiștilor a fost pregătit pentru rolul pe care urmează să-l joace în acest scenariu. „Ceea ce vedem acum, este scenariul care a fost scris în 2015, 2016 și pentru care a fost schimbat sistemul electoral, în 2017, 2018”, a declarat Vlad Kulminski.