În ultimii zece ani, Indexul Egalității de Gen pentru Republica Moldova a crescut cu trei puncte, de la 57, cât era în anul 2009, la 60 de puncte în prezent. Valoarea de 60 de puncte este cea mai mare înregistrată de când Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare face măsurări privind egalitatea de gen. Rodica Ivașcu, directoare de programe la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, a declarat într-o conferinţă de presa că valorile mai bune ale Indexului se bazează în special pe schimbările de percepție și stereotipuri care există în societate, și mai puțin pe reformele care au fost implementate la nivel de stat.
Alexandra Ermolenco, coordonatoare de proiect la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, a menționat că valoarea Indexului în sfera percepției și stereotipurilor a crescut semnificativ timp de un an, de la 47 la 54 de puncte. Experta susține că percepția față de implicarea femeilor în politică s-a îmbunătățit, și anume că a scăzut cu 10% numărul celor care considerau că femeile nu au ce căuta în politică, de la 29% la 19,7%. Potrivit sondajului efectuat pentru măsurarea Indicelui legat de percepții, 76% din respondenți susțin că bărbații sunt cei care trebuie să aducă bani în casă, iar 66% din respondenți consideră că femeile sunt responsabile de treburile casnice și cele legate de familie. De asemenea, sondajul a arătat că toleranța față de violența împotriva femeilor este în continuare ridicată, 9,1% din femei consideră că acestea merită în anumite situații să fie bătute, iar 20% din respondenți consideră că femeia trebuie să suporte violența pentru a-și salva căsnicia.
Alina Andronache, responsabilă de Relații cu Publicul și Advocacy în cadrul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, a susținut că sunt necesare și măsuri pentru reducerea discrepanțelor salariale, măsuri pentru combaterea violenței în familie și combaterea hărțuirii sexuale.