Activiștii de la „OccupyGuguţă” şi „Hai Moldova!” cer guvernului măsuri pentru protecția mediului înconjurător

La Soroca, pe malul Nistrului

Circa 50 de activişti ai organizaţiilor „OccupyGuguţă” şi „Hai Moldova!” au protestat, vineri, în faţa Guvernului, cerând măsuri pentru protecţia mediului. Pe pancarte era scris: „Vrem schimbări de atitudine, nu schimbări climatice!”, „Clima se schimbă, dar noi – nu”, „Nu avem planeta B”. Potrivit Radio Chișinău, printre manifestanţi era şi fostul ministru al apărării, Vitalie Marinuţa.

Activistul Eugen Camenşcic a declarat că protestatarii au și o petiție adresată Primăriei din Chișinău, în care se cere un plan de protecţie a aerului, un plan de urbanism și unul privind „implementarea tehnologiilor de economisire a energiei”.

Protestul de la Chișinău este inspirat de protestele elevilor din lumea întreagă, organizate vineri, 15 martie, proteste la care tinerii cer guvernelor și celor responsabili să ia măsuri împotriva încălzirii climaterice. Mișcarea ecologică a tinerilor îți are rădăcinile în protestul unei adolescente suedeze Greta Thunberg, în vârstă de 16 ani. Din 2018, în fiecare vineri, Greta pleacă de la școală și protestează în fața Parlamentului de la Stockholm pentru protejarea mediului. Potrivit organizatorilor, vineri, erau anunțate manifestații în 1600 de orașe din peste 100 de țări.

La Chișinău, protestatarii au precizat că vor organiza următorul protest pe 15 aprilie şi că vor face acest lucru „sistematic, cerând îndeplinirea cerinţelor” lor, a declarat activistul Eugen Camenșcic, citat de Radio Chișinău.