Atacatorul din Noua Zeelandă, adus la prima audiere în tribunal

Moscheea Masjid al Noor din Christchurch după atac, vineri, 16 martie 2019

Australianul de 28 de ani, bănuit că a comis atacurile teroriste din două moschei din Noua Zeelandă, soldate cu 49 de morți, a fost adus pentru prima dată în fața unui judecător. Brenton Tarrant nu a dat nici un semn de emoție când i s-a citit actul de inculpare, nu a comentat și nici nu a cerut să fie eliberat pe cauțiune. Va rămâne acum în detenție preventivă până la următoare înfățișare, pe 5 aprilie.

În Noua Zeelandă este zi de doliu, după atacurile de la Christchurch, soldate cu moartea a 49 de persoane și rănirea altor peste 40, atacuri care au făcut mai multe victime decât toate crimele comise într-un singur an în Noua Zeelandă. Premierul Jacinda Ardem a vorbit despre „cele mai negre zile” din istoria țării. Premierul a anunțat de asemenea că printre victime se numără și copii și a promis o schimbare a legii privind dreptul de port de armă. Ea a confirmat că atacatorul a folosit două arme semiautomate şi două carabine pe care le-a putut achiziţiona legal.

Atacatorul, care se pare că este un neo-nazist, militant pentru supremația albilor, a transmis live pe rețelele sociale atacul din cele două moschei, cu o cameră pe care o purta pe cap.

În Noua Zeelandă, încă două persoane au fost reținute în legătură cu atacurile teroriste de vineri, dar nu se știe din ce motive.