Satele Unite nu vor acorda vize anchetatorilor CPI

Secretrarul de stat american Mike Pompeo, Washington , 15 martie 2019

Statele Unite nu vor acorda vize de intrare nici unui membru al Curții Penale Internaționale, implicat în anchetarea unor posibile crime de război comise de miltari americani sau aliați în lume. Vizele deja acordate, vor fi revocate, a precizat secretarul de stat american Mike Pompeo. Statele Unite nu recunosc Curtea Penală Internațională și nici dreptul vreunui tribunal strain de a judeca militari americani. Pompeo a precizat că decizia a fost deja pusă în aplicare, nu se știe cine a fost afectat.

În noiembrie 2017, procuorii Curții Penale Internaționale au anunțat că vor să investigheze presupuse crime de război și crime împotriva umanități , comise în Afgansitan din mai 2003. Ancheta includea și țările care ar fi găzduit centre secrete de detenție ale CIA.

Judecătorii Curții încă nu au autorizat ancheta. Secretarul de stat american a avetizat că Washingtonul este pregătit să meargă mai departe, să recurgă și la sancțiuni economice dacă anchetatorii Curții Penale Internaționale nu renunță.

CPI nu a comentat dar a atras atenția că este o structură independentă și „imparțială” în timă ce organizația Human Rights Watch a condamnat atitudinea administrației americane drept un „semnal de încurajare” pentru toți „torționarii și dictatorii” din lume.