Împotriva curentului populist din Europa: Slovacia ar putea alege un președinte liberal, pro-european

Zuzana Caputova, candidată la președintia Slovaciei, februarie 2019

Pentru prima dată în Slovacia, o activistă anticorupție, lipsită de orice experiență politică, ar putea deveni noua președintă a țării. Este vorba de avocata Zuzana Caputova, liberală pro-europeană, candidata unui mic partid extraparlamentar, Slovacia Progresistă.

Caputova conduce clar în sondajele de opinie, popularitatea ei bazându-se pe puternica mișcare anticorupție din Slovacia, provocată de uciderea anul trecut a jurnalistului de investigație Jan Kuciak, care ancheta între altele, legăturile politicienilor de la putere cu organizații mafiote.

Asasinarea lui Kuciak a provocat cele mai mari proteste din Slovacia, de la căderea comunismului în 1989, și căderea dramatică a susținerii pentru partidul de guvernământ Smer. Candidatul Smer în alegerile prezidențiale de sâmbătă este comisarul european Maros Sefcovic.

În cursa la prezidențiale sunt înscriși 13 candidaţi. Dacă nici unul nu obține majoritatea absolută în primul tur de scrutin, candidaţii plasaţi pe primele două poziţii se vor confrunta, pe 30 martie, în turul de balotaj.