Un număr de 36 de persoane rămân spitalizate după atacul terorist din Noua Zeelandă, cel al deceselor a crescut la 50

Christchurch după atacaul terorist din două moschei, 17 martie 2019

În Noua Zeelandă, 36 de persoane rămân spitalizate după atacul terorist de vineri, din două moschei din Christchurch; peste zece sunt încă în stare gravă între care și o fetiță de patru ani, relatează BBC. Numărul deceselor a crescut între timp la 50.

Familiile victimelor au publicat duminică o listă care arată că cei uciși în atacul din două moschei, aveau între 3 și 77 de ani. Nu este o listă oficială, cum au precizat și autoritățile din Noua Zeelandă, lipsesc încă două nume.

Tânărul australian de 28 de ani, Brenton Tarrant, acuzat că a comis atacurile din cele două moschei din Christchurch, a fost adus sâmbătă, pentru prima dată în fața unui judecător. Brenton Tarrant, căruia i se atribuie convingeri suprematiste albe, nu a dat nici un semn de emoție când i s-a citit actul de inculpare, nu a comentat și nici nu a cerut să fie eliberat pe cauțiune. Va rămâne acum în detenție preventivă până la următoare înfățișare, pe 5 aprilie.

Premierul Jacinda Ardern a anunțat că va discuta o revizuire a legislație privind portul de armă. Totodată, ea a anunțat că este în contact cu concernul american Facebook, pentru a discuta măsuri eficiente care pot fi luate pe rețelele de socializare pentru a bloca postări încurajând un discurs al urii. Facebook a anunțat deja că a blocat peste un million de postări și repostări ale unor imagini legate de atacul de vineri, dar a recunoscut că a blocat o transmisiunea în direct a masacrului doar în urma unui avertisment al poliției din Noua Zeelandă. Măsuri similare de a suprima imagini din timpul atacului terorist au fost luate de You Tube și Twitter, informează CNN.