Viorica Dăncilă își retractează parțial declarația făcută la Conferința AIPAC de la Washington privind mutarea ambasadei române la Ierusalim

Imagine de la Conferința AICAC

Premierul român Viorica Dăncilă, a declarat diminică seara, la un post TV, că anunţul pe care l-a facut în cursul zilei la Washington, la Conferința AIPAC, privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, ar fi fost doar o opinie personală, iar reacția președintelui Klaus Johannis de a preciza că nu există nici o decizie oficială în acest sens, ar fi „dezamagit-o”. In intervenția sa, Viorica Dăncilă a spus că în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis refuză mutarea ambasadei la Ierusalim, va analiza toate posibilităţile, neexcluzând sesizarea Curţii Constituţionale.

„Prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român. Din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens”, arată Președinția României într-un comunicat de presă. O astfel de decizie ar contrazice pozitia Uniunii Europene, desi mai multe țări comunitare au deschis birouri diplometice la Ieruslaim, iar Cehia a anunțat că intenționează să facă o mutare asemănătoare.

Saeb Erekat, un înalt official al Organizației Pentru Eliberarea Palestinei, a criticat declaratia de la Washington a șefei cabinetului de la Bucuresti, spunind că reprezintă „o violare flagrantă a drepturilor palestinienilor, a legislației internaționale si a rezolutiilor Națiunilor Unite”.

Statele Unite au mutat ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, și Guatemala si Paraguay au făcut la fel. Între timp, Paraguay-ul a readus ambasada sa la Tel Aviv. Președintele din Honduras, Juan Orlando Hernandez, aflat la aceeasi conferinta la Washington cu șefa cabinetului de la Bucuresti a spus că și țara sa plănuiește să deschidă o misiune diplomatica la Ierusalim.