Frans Timmermans: În cazul adoptării unor noi OUG la București, „Comisia Europeană va lua în câteva zile măsuri rapide și ferme”

Frans Timmermans și Viorica Dăncilă la București

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a lansat miercuri, 3 aprilie, un avertisment sever la adresa Guvernului român, referitor la legiferarea în domeniul penal, afirmând că, dacă va adopta Ordonanțe de urgență noi, „Comisia Europeană va lua în câteva zile măsuri rapide și ferme”.

Oficialul european a mai vorbit și despre Laura Codruta Kövesi, „o juristă de cea mai înaltă calitate” și a precizat că pentru Comisia Europeană este important „ca ea să poată fi candidată, astfel încât instituțiile europene să poată lua o decizie în deplină cunoștință de cauză a candidaților”. Kovesi, fosta șefă Direcției Naționale Anticorupție din România, este candidate preferată a Parlamentului European pentru noua funcție de procuror șef european, dar nu și a ambasadorilor țărilor membre. Candidatura ei nu este sprijinită nici de guvernul României, dar acum, prin declarația lui Timmermas, are sprjinul deschis al Comisiei Europene. Negocierile între Parlament și Consiliul European privind găsirea unui candidat comun pentru funcția de procurer șef sunt reluate astăzi, joi.

Tot miercuri, Înalta Curte de Justiției din România i-a dat câștig de cauză Laurea Codruța Kovesi, care contestase controlul judiciar, sub care fusese pusă de Secția specială de investigare a magistraților. Măsură care, între altele, îi interzicea să părăsească țara. Kovesi este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă în dosarul referitor la aducerea în România a transfugului Nicolae Popa, cu zece ani în urmă.