„Ce au ales socialiștii? Să împartă puterea cu Plahotniuc, într-o țară capturată?”

Arina Spătaru

Jurnalul săptămânii cu Arina Spătaru, deputată pe lista Blocului „ACUM”.

Arina Spătaru: Născută la Bălți, pe 10 octombrie 1978. Studii: Colegiul industriei ușoare din Bălți, specialitatea modelare și proiectare ale articolelor de larg consum. Licențiată în economie, Institutul nistrean, Bălți. Masterandă în tehnologii industriale la facultatea Economie și Științe Exacte, Universitatea „Alecu Russo”, Bălți. Om de afaceri, persoană publică, politician. Deputată pe lista Blocului „ACUM”.

Luni

De dimineață am vorbit cu cei de acasă prin telefon. Băieții s-au obișnuit deja că mama lipsește pe parcursul săptămânii. De o lună mi se adresează cu „doamna deputată”, ceea ce mă deranjează, dar sper să le treacă. Soțul îmi povestește, că cel mic s-a ascuns într-un dulap și a stat acolo timp de 30 minute, până l-au găsit. A motivat că astăzi e 1 aprilie, ziua glumelor și a vrut sa-i păcălească.

Peste o ora avem ședință în fracțiune. Țara noastră e capturată de un clan oligarhic și noi suntem obligați să găsim soluții pentru eliberarea ei. Până când analiștii politici se preocupă de anumite prognoze, caută variante, noi am ales sa acționam. Credem cu certitudine că doar prin discuții constructive cu ceilalți deputați putem forma un front comun în vederea îmbunătățirii, adoptării și implementării pachetului anti-oligarhic. Invităm deputații care nu sunt controlați de regimul mafiot, la discuții transparente, pe data de 2 aprilie, ora 10.00, în cabinetul 114 din Parlament. E greu de spus, vor veni sau nu, dar în adâncul sufletului mai am speranța că mai sunt astfel de oameni, în afară de noi.

Marți

La prima oră ne adunam toți, cei din ACUM, în 301. Colegii vin bine dispuși, zâmbete și glume. Oricum există o presiune. De fapt, când ne adunăm, încercăm să păstram liniștea, să vorbim pe rând, dar astăzi suntem gălăgioși. Discutam posibilele scenarii, care pot avea loc astăzi la 10. Primul - dacă vin cei din PSRM, al doilea - dacă vin cei din PD, al treilea - dacă vine Șor, al patrulea - dacă vin toți, al cincilea - dacă nu vine niciunul.

Cu 10 minute mai devreme ne-am îndreptat spre cabinetul cu pricina, care în câteva clipe s-a umplut de jurnaliști. În adâncul sufletului, mai există un licăr de speranță, o lumină. Ce mândră aș fi dacă am reuși să punem bazele începutului sfârșitului lor, al celora de care e sătulă toată țara. Ce naivă sunt, ce stranie. Cum aș putea să cred că în politică există loc de sinceritate? Visul meu s-a spulberat atunci când am auzit vocea tremurătoare a Marinei Tauber. A venit să-și plătească conturile. Cu toții am ieșit din sală, mai puternici, mai determinați.

Este 2 aprilie, Ziua Conștientizării Autismului. În toata lumea, organizațiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfășoară acțiuni menite să atragă atenția asupra acestei afecțiuni, care atinge una din o sută de persoane. Doar că la Bălți e liniște. Unde-s mamele copiilor autiști din localitate, unde-i Piața Vasile Alecsandri, plină de baloane albastre, unde au loc concerte, evenimente sportive etc., toate cu scopul de a informa lumea despre ce înseamnă autismul și „dragostea necondiționata”? Revin în Bălti în zilele următoare și numaidecât adun iarăși mamele, pe care le cunosc și cu care am avut posibilitatea să colaborez în proiectele noastre sociale. Voi fi mai convingătoare și sper că de data asta vom oficializa comunitatea mamelor cu copii autiști. Nu poate capitala de nord să ducă lipsă de o astfel de organizație.

Miercuri

După consultările comune, PD și PSRM au venit cu mesaje trase la indigo: există divergențe de ordin politic, dar există și viziuni asemănătoare. „PSRM își propune drept prioritate agenda următoarei guvernări” și ce concret - nu poate spune, iar „daca nu, anticipate”. Uite așa ei sperie cetățenii cu măsura deloc populară, alegerile anticipate. Noi înțelegem, astfel va fi justificată alianța PD-PSRM. Trebuie să explicăm oamenilor, pentru că în toată istoria asta noi, cei din blocul ACUM vom fi vinovați de toate păcatele.

Am mai multe întrebări de la cetățeni referitor la reparația drumurilor. În 2019, vor fi reparate drumuri naționale (întreținere de rutină) din fondul rutier (1 miliard 24 milioane lei), iar total bani alocați - 2,7 miliarde de lei. Interesant, cum vor fi distribuiți? La Bălți foarte putini ajung. O soluție ar fi Legea Statutului Municipiului Bălți, despre care am vorbit pe parcursul electoralei și pe care, în unison, au preluat-o ceilalți candidați. Apropo, noi suntem patru deputați din Bălți, oare ar dori ceilalți trei, doi socialiști și un democrat, să voteze această lege, dacă nu putem să colaborăm în vederea desoligarhizării statului?

Joi

Blocul ACUM rămâne deschis, pentru că a ales calea discuțiilor transparente și concrete. Nu împărțirea funcțiilor, așa cum ne-au propus socialiștii și democrații. Întrebarea este pentru socialiști: ei vor să acționeze la fel, sau vor să se alăture în lupta pentru eliberarea țării? În Bălți, pe ambele circumscripții au câștigat candidații lor. Lumea îi cunoaște ca aprigi luptători cu regimul Plahotniuc. Cei care i-au votat, chiar credeau că aceștia îl vor detrona. Astăzi, aflându-mă în Bălți, trebuie să explic oamenilor unde-s socialiștii și de ce nu colaborăm cu ei. Le răspund că ar fi bine să le puneți voi aceste întrebări. E normal când societatea pune presiune asupra aleșilor săi.

Asist la o masă rotundă pe tema incluziunii persoanelor cu dizabilități. Mentalitatea în societate, conform căreia persoanele cu dizabilități nu au rol productiv, trebuie schimbată. Legea cu privire la incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, care prevede măsuri de susținere și protejare ale drepturilor acestora, nu este suficientă. Este nevoie de implicarea fiecăruia: a agenților economici, a societății civile, a donatorilor și, desigur, a autorităților locale. Uite așa, Asociația Femeilor de Afaceri din Bălți, în parteneriat cu AO GLODE din Norvegia, a prezentat primul proiect social, menit să ofere persoanelor cu dizabilități locuri de muncă.

Seara o invit pe Angela, mămică a unui băiețel simpatic și deosebit (așa numesc eu copiii cu dizabilități), pe care am cunoscut-o iarna trecută. Nu-mi dă pace ideea de a închega o comunitate ale mamelor cu copii autiști și Angela pare a fi persoana potrivită: sociabilă, curajoasă, cu experiență, cunoaște engleza la perfecție. Am discutat cu ea până s-a făcut întuneric în birou, ne-am deschis sufletele, ne-am bocit, ne-am jeluit și ne-am încurajat. I-am povestit despre Târgul de Caritate „De Florii Dăruiește Dragoste Necondiționată” pe care, împreună cu buna mea prietenă Elena Bordianu, dorim să-l organizăm. I-am cerut ajutorul Angelei; mă bucur atunci când multă lume bună se adună în jurul unei cauze, astfel devenim mai puternici, mai uniți, mai deciși. Duminică adunăm mame cu copii autiști, sunt sigură că vom izbuti: și cu Târgul, și cu Comunitatea.

Vineri

Cel mic vrea dus la grădiniță de către mama. Slavă Domnului că nu de către „doamna deputată”. S-a obișnuit.

Am citit un interviu al lui Dodon, plecat de urgență la Moscova. Iarăși amestecă totul într-o oală: NATO, Rusia, Biserica. Mai pe scurt, totul este clar. Omul nu se poate elibera.

Am vizitat fabrica „Maxmanserv”, acolo unde, ieri, 300 de persoane - cusătorese, controlori, tehnologi - au protestat contra normelor de producere, care au fost mărite. Este pentru prima dată când în Bălți se protestează și mi-am propus să clarific lucrurile, pentru că doar din presă nu ai răspunsurile la toate întrebările. Cunoscând lucrurile din acest domeniu, pentru început, am discutat cu managerul. Am aflat cu bucurie că angajații au reluat activitatea și că în timpul apropiat vor fi schimbate normele, astfel încât conflictul să fie epuizat. I-am oferit ajutorul meu și l-am rugat să facă tot posibilul să păstreze colectivul și să ofere angajatelor condiții bune de muncă. Să demonstreze că-i pasă de oameni.

Pentru a rezolva o problemă trebuie sa existe o dorință, în primul rând. Fiecare dintre noi decide: ori accepți realitatea crudă, ori lupți.

Femeile de la fabrică au ales să intre în luptă.

Noi, cei din Blocul ACUM, am ales sa luptăm.

Ce au ales socialiștii? Să împartă puterea cu Plahotniuc, într-o țară capturată?