Recent, în Chișinău a fost inaugurat un centru de zi pentru copiii străzii. Pentru funcţionarea lui, din bugetul municipal a fost alocat 1 milion și 200 de mii de lei. Lucia Caciuc-Roşioru, şef interimar al Direcţiei Municipale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, spune că autoritățile locale fac tot posibilul ca minorii, găsiți în stradă, să revină în familii. Rugămintea autorităților este ca oamenii să-i ajute în acest mod pe copiii care cerșesc și nu dându-le bani.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Cât de necesare sunt proiectele pentru a rezolva problemele societății? Și dacă doar în baza proiectelor e cu putință să soluționezi o problemă astăzi?
Lucia Caciuc-Roșioru: „Proiectele sunt foarte importante, dat fiind faptul că există eterna problemă financiară, iar proiectele ne ajută să atragem și societatea civilă la soluționarea problemelor, și parteneri naționali și internaționali. Pe dimensiunea pe care acum lucrez, și anume protecția copilului, se pot rezolva foarte, foarte multe lucruri anume datorită proiectelor, pentru că și Uniunea Europeană este foarte sensibilă la proiectele legate de copiii cu boli rare, copiii cu autism, copiii cu Down, copiii rămași fără ocrotire părintească. Deci nu e vorba doar că putem sensibiliza, putem arăta că există o astfel de problemă și că avem nevoie de ajutor, or atunci când un om recunoaște că are nevoie de ajutor, se găsesc și cei care întind o mână de ajutor.”
Folosirea copiilor în cerșit este o crimă...
Europa Liberă: Să vorbim concret despre anumite aspecte. V-a deranjat faptul că mulți copii mai pot fi văzuți în stradă cerșind, duc un mod de viață nu tocmai cel care e necesar pentru un copil?
Lucia Caciuc-Roșioru: „Și care e firesc unui copil...”
Europa Liberă: De ce acest aspect încă rămâne atât de vulnerabil?
Lucia Caciuc-Roșioru: „Folosirea copiilor în cerșit este chiar o crimă și în aceste condiții autoritățile sunt obligate să reacționeze. Locul copiilor nu este în stradă, în condiții insalubre, în frig, în ploaie, alături de mama care nu vrea să muncească, dar a găsit cea mai simplă soluție, să cerșească.”
Europa Liberă: Trebuie ajutați asemenea copii?
Lucia Caciuc-Roșioru: „Nu! Categoric nu!”
Europa Liberă: Iată, eu ca și cetățean, când merg pe stradă și văd un copil, mi se face milă și încep să caut în portmoneu 10-20 de lei să-i ofer acestui copil o pomană.
Lucia Caciuc-Roșioru: „Nu faceți un bine, pentru că în primul rând nu avem certitudinea că banii vor fi folosiți pentru copil – una la mână. Doi: există alte modalități de a ajuta acest copil, această mamă. Există acum mai multe proiecte sociale prin care putem contribui și financiar. În al doilea rând, chiar dacă există o situație financiară precară pentru această familie, oare poți risca cu sănătatea și viața copilului să-l scoți în stradă? Oare mama ceea nu este conștientă de faptul că pune în pericol viața copilului, pentru că se mai întâmplă și cazuri când cineva poate să-ți izbească copilul? Am discutat cu astfel de mame, pentru că am vrut să înțeleg ce e în capul lor. În primul rând, de multe ori sunt foarte agresive atunci când încerci să abordezi subiecte, atunci când le propui: „Haideți, veniți, pentru că avem locuri vacante în cadrul Direcției municipale, veniți în calitate de dereticătoare, veniți ca îngrijitoare, veniți...”.”
Europa Liberă: Le oferiți undița să prindă pește, nu peștele?
Lucia Caciuc-Roșioru: „Exact, soluții. Da, și în momentul în care le spui ce salariu, ele zic: „Nu, eu într-o zi câștig 300-400 de lei, nu am eu ce căuta la un așa serviciu”.”
Europa Liberă: Dacă cerșește?
Mai rău este că în spatele acestor doamne cu copii stau persoane care gestionează procesul...
Lucia Caciuc-Roșioru: „Da, dacă cerșește. Mai rău este că în spatele acestor doamne cu copii stau persoane care gestionează procesul, pentru că într-un caz pe bulevardul Ștefan cel Mare o angajată a direcției de sector s-a apropiat și i-a făcut mamei observație și, în momentul în care i-a făcut observație, a sărit un bărbat care era la câțiva metri distanță și a agresat-o. Sigur că fiecare caz trebuie analizat aparte, fiecare situație are și plusuri, și minusuri, dar de cele mai dese ori nu este sărăcia cea care îi scoate în stradă, de multe ori este o perpetuare a tradiției de a cerși din tată în fiu, din mamă în copil și lucrurile astea au devenit cumva confortabile pentru ele. Ele știu exact unde trebuie să stea ca să cerșească și în aceste condiții...”
Europa Liberă: Pentru anumite grupări se zice că ar fi un business profitabil?
Lucia Caciuc-Roșioru: „Așa și este. Dacă ea câștigă într-o zi 300-400 de lei și mi-a arătat șomoltocul de bani, atunci nu pot să n-o cred.”
Europa Liberă: Dar nu rămâne doar ea cu banii ăștia, ea se împarte cu cineva.
Lucia Caciuc-Roșioru: „Bănuiesc că se împarte cu cineva, că altfel n-ar avea siguranța de a se găsi în stradă, pentru că și pentru locurile mai bănoase există luptă, există rivalitate. Am auzit când se certau două: „De ce stai aici, că eu stau aici”? Și m-am gândit că, într-adevăr, e o luptă pentru un loc sub soare.”
Europa Liberă: Dar aveți o evidență, cam câți copii ar fi supuși fenomenului cerșitului?
Lucia Caciuc-Roșioru: „În funcție de anotimp, în funcție de perioada anului, când este mai cald numărul lor este mai mare, când este mai frig este mai mic. Sunt mame din afara municipiului Chișinău sau câteva sunt din suburbii. În majoritatea cazurilor sunt din raioanele republicii. Ele vin aici, în Chișinău, pentru că pot să câștige un ban mai ușor.”
Europa Liberă: Îndemnul Dvs. e ca să nu li se ofere bani, dar ca să fie protejați acești copii?
Îndemnul nostru este ca să ne ajute cetățenii municipiului...
Lucia Caciuc-Roșioru: „Îndemnul nostru este ca să ne ajute cetățenii municipiului, cei care îi văd în stradă să ne sesizeze, pentru că noi știm ce trebuie să întreprindem pentru a ajuta cu adevărat această mamă. Nu este vorba de niște restricții sau lipsirea de drepturi părintești, deși există și o astfel de finalitate; este vorba de anumite ajutoare sociale, de asistență. Noi, de exemplu, în cadrul Direcției municipale avem Centrul maternal, unde astfel de mame ar putea să-și lase copilul și pe timpul zilei să meargă să-și ia un serviciu să câștige un ban decent.”
Europa Liberă: Și alte proiecte pe care le implementați și care au și succes care ar fi?
Lucia Caciuc-Roșioru: „Da. Știți că o perioadă foarte lungă de timp problema copiilor străzii a fost la ordinea de zi. În luna februarie am deschis un Centru de asistență stradală pentru copii străzii. Este primul în republică și este, de fapt, soluția cu care municipalitatea vine pentru problemele întregii republici, că copiii sunt din raioane, nu sunt copiii municipalității, dar am găsit soluția, am creat acest centru, lucrăm și avem și rezultate. Am reușit doi copii să-i întoarcem acasă și, iată, deja de câteva săptămâni nu mai revin în Chișinău. Vreau să cred că, dacă nu familia biologică, apoi cel puțin familia extinsă a deschis ușa și i-a primit. E complicat să lucrezi cu acești copii. Începem de la discuțiile din stradă, discuții amiabile cu ei, pentru că inițial am greșit, am făcut-o forțat și prin asta i-am distanțat de noi, am creat mai multe obstacole în comunicare. Ei sunt copii deloc ușori, sunt copii cu psihologia străzii foarte bine dezvoltată, ei ne citesc de la distanță, ei înțeleg care sunt intențiile noastre și de aceea avem nevoie de foarte multă sinceritate, foarte multă răbdare, dar și foarte multă promptitudine și corectitudine în raport cu ei. Când ne vorbesc despre istoriile lor de viață, chiar și împărțite la doi, ți se face pielea de găină.”
Europa Liberă: Le plângi de milă...
Lucia Caciuc-Roșioru: „Exact.”