Întâlnirea reprezentanților ACUM și ai PSRM: precizarea pozițiilor în loc de negocieri

Deputații ACUM în plenul Parlamentului, 21 Martie 2019, Alexandru Slusari în centru, primul rând

Prima întâlnire dintre reprezentanții Partidului Socialiștilor și Blocul ACUM s-a încheiat fără nicio înțelegere. Din declarațiile făcute după discuții reiese că socialiștii nu vor discuta formarea unei majorități parlamentare care să nu ducă și la un Guvern de coaliție, în timp ce Blocul ACUM refuză orice Guvern de coaliție cu socialiștii, insistă să formeze un guvern minoritar și ar dori numai participarea socialiștilor la formarea unei majorități în Parlament care să permită trecerea pachetului de legi așa-numite „antioligarhice”.

În aceste condiții, relatează IPN, Partidul Socialiștilor a precizat că deși nu dorește alegeri anticipate, acest scenariu nu poate fi exclus, dacă nu se ajunge la un compromis cu Blocul ACUM.

Pe de altă parte, Blocul ACUM a insitat din nou și pe revenirea la sistemul electoral proporțional, pentru că alegerile anticipate în baza sistemului de vot mixt ar fi „o cale foarte periculoasă pentru
Republica Moldova”.

Secretarul pentru ideologie al socialiștilor a apreciat ca fiind surprinzător și regretabil faptul că Blocul ACUM, cu 26 de mandate de deputat, insistă și pe funcția de președinte al Parlamentului, și pe cea de premier. Socialiștii sunt flexibili să discute proiectele înregistrate de ACUM, dar vor să se țină cont și de propunerile pe care le-au lansat. „Nu vrem să fie înlocuite toate proiectele lor de legi cu ale noastre, noi am venit să le completăm, dar vrem să se țină cont și de opinia noastră”, a declarant Ion Ceban, citat de IPN.

Socialiștii vor decide vineri, la ședință Consiliului Republican, ce strategie să urmeze.

Alexandru Slusari, vicepreședinte Platformei „DA”, a ținut să precizeze, pe de altă parte, că discuțiile de joi nu au fost negocieri, ci o întâlnire de precizare a pozițiilor.

Așteptările pe care Blocul ACUM le are de la PSRM este să anunțe tranșant că nu va face coaliție cu Partidul Democrat și că „este gata să lupte cu acest regim mafiot”, a mai declarant Slusari, citat de IPN.