Lidera PAS, Maia Sandu, critică decizia CC privind o eventuală modificare a sistemului electoral în caz de alegeri anticipate

Lidera PAS și copreședinta Blocului ACUM, Maia Sandu, a criticat decizia de vineri, 26 aprilie, a Curții Constituționale, conform căreia, Parlamentul poate schimba sistemul electoral, dar nu pentru alegerile anticipate, ci doar pentru cele ordinare și cu cel puțin un an înainte de scrutin.

Într-o postare pe Facebook, Maia Sandu afirmă că, „prin această hotărâre, Curtea Constituțională și-a încălcat propriile decizii, adoptate anterior, conform cărora problemele electorale reprezintă apanajul exclusiv al Parlamentului, Curtea neavând niciun drept să intervină”.

Decizia de vineri a Curții Constituționale a fost provocată de sesizarea a trei deputați independenți care voiau să știe dacă s-ar putea trece la alt sistem de vot decât cel uninominal, în cazul că actualul impas politic va face necesară ținerea unui nou scrutin. „Noul sistem nu poate fi implementat în cadrul alegerilor anticipate, ci doar în cazul alegerilor ordinare cu condiția ca să fie modificat cu cel puțin un an mai devreme înainte de la alegeri”, se spune în decizia CC.