Julian Assange nu e de acord să fie extrădat în SUA

Fondatorul WikiLeaks Julian Assange

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a declarat unui tribunal de la Londra că nu ar fi de acord să fie extrădat Statelor Unite, unde este acuzat de conspirație pentru spargerea unui computer al Pentagonului. Assange a vorbit prin videolink dintr-o închisoare londoneză, unde a început examinarea cererii de extrădare, judecătorul de caz precizând că vor mai trece probabil „multe luni” până la judecarea pe fond a extrădării.

Audierile au avut loc la o zi după ce australianul de 47 de ani a fost condamnat, miercuri, la 50 de săptămâni de închisoare în Marea Britanie pentru încălcarea condițiilor de eliberare pe cauțiune în 2012, când s-a refugiat la ambasada Ecuadorului din Londra. El se confrunta atunci cu o cerere de extrădare în Suedia sub acuzația de hărțuire sexuală a două femei. Azilul politic oferit de Ecuador i-a fost retras luna trecută, fiind arestat.

Statele Unite îl acuză de colaborare cu fosta analistă militară americană Chelsea Manning pentru spargerea parolei unui computer guvernamental cu informații clasificate. Manning a petrecut câțiva ani în închisoare pentru scurgerea pe WikiLeaks a unor documente secrete, fiind arestată din nou în luna martie.