La Chișinău a fost dat publicității un Memoriu privind libertatea presei în Moldova, în care se spune că libertatea presei este într-o degradare continuă, atingând cote alarmante, iar problemele identificate pe parcursul ultimului an s-au amplificat. Breasla jurnalistică a devenit tot mai divizată. Totodată, este tot mai vizibilă concentrarea de facto a mass-media și controlul politic asupra unor instituții media, iar în consecință pluralismul de opinie se reduce, informează agentia IPN.
Directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, a declarat că anul trecut au fost înregistrate mult mai multe cazuri care denotă că mediul de securitate pentru activitatea jurnaliștilor este în regres.
Potrivit directorului Asociației Presei Independente, Petru Macovei, campania UNESCO „Apărăm jurnalismul!” este un apel către societățile din toate țările care își doresc informație obiectivă și pertinentă. El a amintit că nu s-a întâmplat nimic după ce primarul din Orhei, Ilan Șor, a amenințat jurnaliștii, cu toate că în Moldova exista un cadrul legislativ care ar fi permis să fie descurajate aceste atitudini.
Președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a spus că și la capitolul accesului la informație și securitatea jurnaliștilor situația se înrăutățește în fiecare an. În opinia sa, dacă impunitatea va fi tolerată și nu vor exista schimbări, unii jurnaliști vor fi, pur și simplu, descurajați să mai facă investigații jurnalistice.
Lansarea Memoriului, care conține și o serie de recomandări pentru a asigura libertatea reală a presei, în conformitate cu principiile unei societăți democratice, a avut loc de Ziua Libertății Presei. Pe parcursul lunii mai, în Moldova vor fi organizate un șir de evenimente publice care vor avea în centrul atenției subiecte ce vizează libertatea presei.