Ziua Victoriei și Ziua Europei marcate diferit în Europa

Ziua Victoriei la Chișinău, 9 mai 2018

Majoritatea țărilor vest-europene marchează astăzi, 8 mai, Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial, spre deosebire de fosta Uniune Sovietică, unde este marcată pe 9 mai. Zi în care se marchează, oficial, și Ziua Europei în Republica Moldova din 2017, prin decizia Parlamentului.

Anul acesta, președintele Igor Dodon a anunțat că manifestațiile de Ziua Victoriei se vor deschide joi dimineață cu un marș spre Complexul Memorial Eternitate, „purtând în mâini portretele eroilor noștri”. Seara va avea loc un concert, în Piața Marii Adunări Naționale, sub patronajul președintelui Igor Dodon.

Începând de astăzi, 8 mai, se va distribui și ajutorul unic, de 10 mii de lei, veteranilor de război. Este vorba de puțin peste 1.200 de persoane, precizează Ministerului Muncii, Sănătății și Protecției Sociale.

În paralel, reprezentanța UE la Chișinău va organiza Orășelul european, la care Parlamentul a anunțat că va participa cu un cort „informativ”.

Blocul Politic ACUM a anunțat că organizează, de Ziua Europei, o manifestație în fața Parlamentului. După întrunire, va începe un marș prin centrul Chișinăului și vor distribui materiale informative despre UE.