Declarația care trebuie să marcheze 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic, nu va mai fi semnată de toți miniștrii de externe din UE și Parteneriatul Estic, ci numai de Federica Mogherini, coordonatoarea politicii externe europene. Potrivit unor surse diplomatice de la Bruxelles, unde are loc reuniunea ministerială dedicată aniversării, textul declarației nu a fost schimbat, numai semnăturile nu mai apar pe document. Motivul ar fi obiecțiile Azerbaidjanului, nemulțumit că în text nu se vorbește despre integritate teritorială. Azerbaidjanul și Armenia, ambele țări participante în Parteneriatul estic, sunt implicate într-o lungă dispută teritorială legată de enclava Nagorno-Karabach, regiune din Azerbaidjan cu o majoritate armeană, care și-a proclamat independența unilateral după războiul din 1988-94. Enclava este administrată de etnicii armeni din regiune dar autoritățile de la Baku susțin că ar fi sprijinite și de trupe din Armenia.
Inițial, Ucraina și Georgia au fost de asemeni nemulțumite de textul declarației, pentru că nu se referă clar la „aspirațiile europene” ale unor state membre în Parteneriatul Estic. Cele două țări au acceptat în cele din urmă formularea standard din alte declarații europene pe această temă .
Din Parteneriatul estic fac parte Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, R.Moldova și Ucraina. Lansat în 2009, în cadrul Parteneriatului s-au organizat, odată la doi ani, reuniuni la nivel înalt între Uniunea Europeană și țările Parteneriatului Estic. Reuniunea aniversară are loc marți, 14 mai, la Bruxelles, delegația R.Moldova fiind condusă de premierul Pavel Filip.