O rezoluție bipartizană a Congresului american cere Turciei să renunțe la achiziționarea sistemelor anti-rachetă ruse S-400

Sistemul de rachete S-400 la o bază militară rusă la Kaliningrad, 11 martie 2019

Un grup bipartizat de congresmeni americani au cerut Turciei, într-o rezoluție fara valoare de lege, să anuleze planurile sale de a cumpăra sisteme defensive antiracheta tip S-400 de la Rusia. Eliot Engel, președintele Democrat al Comitetului pentru Relatii Externe al Camerei Reprezentantilor si republicanul Michael McCaul, membru al Comitetui, au dat publicității o declaratie pe 15 mai în care își exprimă îngrijorarea pentru „direcția în care președintele Recep Tayyip Erdogan duce acest important aliat al Statelor Unite din NATO”.

Republicanul McCaul a avertizat că daca această tranzactie va continua, Ankara va avea de suportat consecințe. Președintele democrat al Comitetului pentru Justitiei al Camerei Reprezentanților, Jerrold Nadler, a spus și el că Turcia nu poate să continue pe această „cale de a-și alinia politica cu cea a lui Vladimir Putin și să suprime drepturile propriilor cetățeni”.

Turcia, ca tară membra a NATO participa la producția de avioane americane F-35, iar dacă Ankara nu renunță la cumpărarea sistemelor defensive rusești, va fi exclusă din participarea la fabricarea avioanelor militare NATO, a avertizat și liderul minorității republicane din Camera Reprezentanților KevinMcCarthy.

Președintele Turciei a spus de mai multe ori că nu va renunța la înțelegerea cu Moscova, care, potrivit presei rusești implică cumpărarea a patru sisteme defensive antiracheta rusesti S 400 care ar costa, fiecare, două miliarde și jumătate de dolari.