Deputații blocului ACUM propun socialiștilor convocarea unei sesiuni speciale a Parlamentului

Deputați ai blocului ACUM, la sesiunea parlamentară din 21 martie

Deputații blocului ACUM au propus fracțiunii socialiștilor convocarea unei sesiuni speciale a Parlamentului pe 21-22 mai, la aproape trei luni de la alegerile parlamentare neconcludente de pe 24 februarie, pentru alegerea conducerii legislativului și adoptarea unor legi „anti-oligarhice” care ar înlătura de la putere Partidul Democrat.

Convocarea sesiunii, sugerează blocul pro-european în propunerea sa publicată astăzi, depinde de socialistul Eduard Smirnov, cel mai vârstnic deputat care a condus, conform legii, prima ședință a Parlamentului, dar a suspendat „din motive neclare” ședințele ulterioare. Smirnov a spus în trecut că ședințe noi nu au rost dacă nu există o majoritate parlamentară, dar socialiștii nu au răspuns direct ofertei de astăzi. Blocarea procesului legislativ va duce la alegeri anticipate, avertizează însă ACUM, precizând că termenul în care acest lucru mai poate fi evitat expiră pe 9 iunie.

Opoziția pro-europeană cere socialiștilor să coopereze la adoptarea legilor pentru „dezoligarhizarea statului” și să-i sprijine un guvern minoritar, în vreme ce socialiștii cer ACUM formarea unei majorități parlamentare clasice.