Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache și-a dat demisia

Heinz-Christian Strache

Vicecancelarul Austriei, Heinz-Christian Strache, liderul formațiunii de extremă dreapta Partidul Libertății, și-a dat demisia astăzi, la o zi după publicarea unor imagini filmate cu camera ascunsă în care este surprins promițând-i unei presupuse nepoate a unui oligarh rus contracte guvernamentale în schimbul unui sprijin financiar.

Ceva mai devreme, cancelarul Sebastian Kurz, care conduce Partidul Popular, a exclus continuarea cooperării cu Strache, fără să fie limpede deocamdată dacă scandalul de corupție va duce și la ruperea coaliției de guvernământ a celor două partide.

Scandalul a izbucnit vineri seara, când revista Der Spiegel şi ziarul Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video în care Strache pare să ofere, în schimbul susținerii financiare, contracte în infrastructură unei femei care a pretins că este o potențială donatoare bogată din Rusia. Filmarea cu camera ascunsă a avut loc într-o vilă de pe insula spaniolă Ibiza, în iulie 2017, cu câteva luni înaintea alegerilor parlamentare austriece din acel an, care l-au adus pe Strache la guvernare.

Scandalul de acum a izbucnit cu zece zile înainte de alegerile europarlamentare. Opoziția social-democrată și liberală de la Viena au spus că este cel mai mare scandal din ultima jumătate de secol și au estimat că noi alegeri legislative în Austria sunt „inevitabile”.