La Chișinău are loc marșul Moldova Pride 2019 în sprijinul minorităților sexuale

La unul din marșurile anterioare ale comunității LGBT

La Chișinău are loc, astăzi, marșul Moldova Pride 2019 cu sloganul „Sunt OK”. Marșul este punctul culminant al unei săptămâni de evenimente în sprijinul comunității LGBT. Dar oponenții drepturilor egale pentru minoritățile sexuale, consolidați în jurul președintelui Igor Dodon, organizează o contramanifestație în sprijinul familiei tradiționale.

O demonstrație cu scopuri asemănătoare a fost organizată sâmbătă de Mitropolia Moldovei, șeful statului declarând și acolo că va da o ripostă „provocatorilor” care ar încerca să inoculeze Republicii Moldova „valori străine” încă de pe timpul lui Ștefan cel Mare. Una din organizatoarele Moldova Pride, Angela Frolov, a declarat însă Europei Libere că marșul de astăzi aduce un mesaj împotriva urii și dezbinării, afirmând diversitatea.

Marșurile anuale ale minorităților sexuale au fost însoțite de mai multe ori la Chișinău de tensiuni și chiar violențe. Corespondenta Europei Libere Alla Ceapai spune că cel de astăzi, pe strada București, are loc în condiții de securitate sporită, manifestanții fiind flancați de polițiști. În centrul Capitalei are loc în paralel un Festival al Familiei, constând din distracții pentru copii. În orele dimineții, un grup de activiști religioși au protestat la monumentul lui Ștefan cel Mare din Chișinău contra „propagandei homosexuale”. Potrivit unui clasament recent dat publicității de cea mai mare asociație de organizații LGBT din Europa, ILGA-Europe, R. Moldova este una din cele mai intolerante țări față de minoritățile sexuale, în urma vecinelor sale România și Ucraina.