Ședință extraordinară a Parlamentului ucrainean, dizolvat marți prin decret prezidențial

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și consilierul său Andri Bogdan la discuția cu liderii fracțiunilor parlamentare, KKiev, 21 mai 2019

Parlamentul de la Kiev se reunește miercuri într-o ședință extraordinară, după ce noul președinte Volodimir Zelenski a semnat marți, decretul de dizolvare a Radei Supreme și convocare a alegerilor parlamentare anticipate pe 21 iulie. Ședința a fost convocată de Andri Parubi, președintele legislativului, la cerea președintelui țării care vrea ca deputații să analizeze amendamente la legea electorală.

Zelenski și-a anunțat intenția să dizolve Parlamentul în discursul său inaugural de luni, spunând că actuala legislatură nu mai reprezintă voința alegătorilor. Actor de comedie fără experiență politică, Zelenski a câștigat luna trecută alegerile prezidențiale cu 73% din voturi, dar noul său partid nu este reprezentat în Parlamentul actual.

Zelenski a mai invocat și motivul că din 2016 nu ar mai exista o coaliție majoritară. Creată în 2014, alianța Ucraina Europeană, formată din cinci partide și condusă de partidul fostului președinte Petro Poroșenko, s-a destrămat în anii 2015-2016. Ultimul partid care s-a retras a fost Frontul Popular, cu câteva zile în urmă.