Europarlamentare: se pare că ofensiva „populismului” nu a avut loc

La Bruxelles au fost prezentate primele estimări ale rezultatelor alegerilor pentru Parlamentul European, bazate pe date parțiale. Potrivit acestora, Popular Europenii rămân fracțiunea cea mai mare cu 173 de mandate, urmați de Socialiști&Democrați cu 147 și Verzi - 71.

Cîteva date, la nivel național:

În Spania, europarlamentarele au fost câștigate de partidul Socialist al premierului Pedro Sanchez cu 28,4%, arată ultimul exit poll. Un câștig de patru mandate europene, față de 2014. Urmează conservatorii din Partidul Popular cu 17,3%. În total, șase partide spaniole vor fi reprezentate în viitorul Parlament European. Se pare că fostul lider separatist catalan Carles Puiggdemont, care trăiește acum în exil în Belgia, a câștigat un mandat la Strasbourg, la fel ca fostul său adjunct, sub arest la domiciliu în Spania.

Participarea la vot în Polonia a fost foarte ridicată, de aproape 33%, o creștere de 8%, a indicat Comisia Electorală Centrală. Centrele de votare se închid la ora 22:00.

Prezența ridicată la urne este explicată și prin faptul că votul european este perceput drept un indicator pentru alegerile generale din toamnă, atenția se concentrează pe partidul conservator de guvernare PiS și Coaliția pentru Europa (coaliție de centru-stânga).

În Ungaria, partidul naționalist Fidesz al premierului Victor Orban a câștigat peste 50% din voturi, o victorie remarcabilă, care-i întărește poziția în cadrul Partidului Popular European din care este, pentru moment, suspendat pentru derapările naționaliste și antisemite din ultimele luni.