Dmitri Kozak: Federaţia Rusă nu se implică în formarea unei coaliţii de guvernământ în Republica Moldova

Vicepreşedintele rus Dmitri Kozak

Federaţia Rusă nu se va implica în formarea unei coaliţii de guvernământ în Republica Moldova, a declarat la Chișinău vicepremierul rus Dmitri Kozak, după o discuție cu preşedintele Igor Dodon, transmite Hotnews.md. „Partidele din Moldova trebuie să știe poziția noastră: Nu ne implicăm. Este obligația lor față de cetățenii ţării”, a spus Dmitri Kozak.

Oficialul rus a precizat că Moscova este preocupată să rezolve probleme de ordin economic, inclusiv cele referitoare la statutul moldovenilor care lucrează în Rusia: „adică aproape o jumătate de milion de oameni, care au transferat în ţară 1,5 miliarde de dolari. Ca să susținem acești oameni, noi trebuie să avem relații bune cu autoritățile de la Chişinău”. Totodată, Kozak a precizat că aproximativ 900 de companii ruse sunt prezente în R.Moldova și au nevoie de „sprijin”.

Totodată, Kozak este citat de TV8 cu declarația că dacă, totuși, vor avea loc alegeri anticipate, acestea trebuie să țină cont de recomandările UE și ale Comisiei de la Veneția, care criticaseră anul trecut, trecerea la sistemul electoral mixt. „ …Trebuie să se ia în considerație de către cei care împărtășesc în exclusivitate vectorul european că este necesar să se țină cont de recomandările Uniunii Europene și a Comisiei de la Veneția pentru a modifica sistemul electoral așa ca acesta să fie unul transparent și clar”, a declarat Kozak.

Schimbarea sistemului electoral a fost inițiată de Partidul Democrat cu sprijinul, în Parlament, al Partidului Socialiștilor.