Reacție la oferta PAS: socialiștii nu renunță la anumite portofolii in viitorul guvern, Platforma „DA” sprijină poziția PAS

Andrei Năstase și Maia Sandu, liderii Blocului ACUM (poza de arhiva)

Actualizare: Între timp, Blocul ACUM a invitat Partidul Socialiștilor să contine negocierile politice încă joi seară sau vineri dimineață, înainte de reuniunea, tot vineri, al Consiliului Republican al socialiștilor, forul de decizie al acestui partid.

--------------------

Actualizare: Consiliul Politic Național al Partidului Platforma DA a aprobat propunerea de miercuri a Partidului „Acțiune și Solidaritate”, și anume de a susține candidatura Partidului Socialiștilor la funcția de speaker al Parlamentului, dar cu o condiție, ca deputații socialiști să semneze o declarație publică prin care se angajează să voteze pachetul de legi pentru dezoligarhizarea statului, propus de Blocul ACUM, și un guvern al Blocului ACUM, condus de lidera PAS, Maia Sandu.

„PPDA cere ca deputații din fracțiunea PSRM să semneze public, nominal, un angajament privind votarea pachetului de legi privind dezoligarhizarea statului propus de Blocul ACUM”, a declarat Andrei Năstase, citat de Ziarul de Gardă.

--------------------

Actualizare: Partidul Socialiștilor a decis joi, în ședința Comitetului Executiv, că nu va renunța la deciziile luate la Consiliul Republican din 12 aprilie.

Între altele este vorba de „revenirea la împuternicirile Președintelui Republicii Moldova care au fost în vigoare la data de 1 octombrie 2016, partajarea responsabilității în procesul de guvernare” și de preluarea ministerelor de externe, interne și al apărării. Socialiștii cer și „domeniul reintegrării țării”, inclusiv „funcțiile respective din guvern”.

Totodată, conducerea partidului va continua și negocierile cu Partidul Democrat.

Vineri 7 iunie, este convocat Consiliului Republican, forul de decizie al Socialiștilor.

-------------------

La Chișinău, membrii Consiliului Național Politic al Platformei „DA” s-au reunit în ședință pentru a discuta despre un posibil vot comun, împreună cu partenerii din Blocul ACUM - Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), pentru candidatura socialiștilor (PSRM) la funcția de președinte al Parlamentului.

PAS a decis, miercuri, la o ședință a Consiliului Politic Național, să sprijine candidatura PSRM, în schimbul formării unui guvern al Blocului ACUM și votării „întregului pachet de dezoligarhizare”. PAS a decis să renunțe la revendicarea întregului Bloc ACUM de a deține temporar conducerea Parlamentului, până este trecut pachetul de legi „antioligarhice” - decizie luată fără consultarea în prealabil a partenerilor din Platforma „DA”. Într-un comunicat al PAS se arată, între altele, că a fost „o decizie dificilă”, dar necesară pentru a „debloca situația politică actuală și oferi Moldovei un guvern legitim și democratic”.

Schimbarea de atitudine a PAS a fost salutată de socialişti care au atras însă atenția că pentru o majoritate în Parlament, este nevoie și de deputații Platformei „DA”.

La această oră, s-a reunit în ședință și Comitetul Executiv Politic al Partidului Socialiștilor, în legătură cu negocierile cu Blocul ACUM.