Ucraina s-a alăturat guvernelor și organizațiilor internaționale care și-au exprimat îngrijorarea față de evoluția situației politice din R. Moldova și a făcut apel la forțele politice să respecte legea și să-și rezolve divergențele prin dialog. Într-o declarație a Ministerului de Externe de la Kiev se spune că Ucraina, stat mediator și garant în conflictul transnistrean, este interesată ca R. Moldova să fie stabilă, democratică și europeană. Declarația survine la două zile după ce noua majoritate de la Chișinău formată de blocul pro-european ACUM și Partidul Socialiștilor cu vederi pro-ruse a votat un nou guvern în frunte cu pro-europeana Maia Sandu, la peste trei luni de la alegerile din 24 februarie.
Duminică, Statele Unite au spus că rezultatele alegerilor din 24 februarie trebuie respectate, iar Uniunea Europeană – că este gata să colaboreze cu noul guvern „legitimat democratic” de la Chișinău. Mai devreme, președintele român Klaus Iohannis și guvernul României, țară aflată la președinția rotativă a UE, au făcut apel la „respectarea democrației și a statului de drept” în R. Moldova și au îndemnat toate forțele politice la rezolvarea crizei „doar prin dialog responsabil”.
Emisarul Kremlinului pentru R. Moldova, Dmitri Kozak, a criticat refuzul Partidului Democrat să cedeze puterea noului guvern. Kozak, care a fost la Chișinău cu o săptămână în urmă pentru discuții pe marginea crizei politice, a mai spus că, pentru Rusia este important ca, în noul guvern, „oamenii care formează cursul politicii externe a R. Moldova să reflecte adevărata voință a cetățenilor ei”.