Kosovo marchează pe 12 iunie, 20 de ani de la intervenția trupelor NATO care a pus capăt campaniei de epurare etnică dusă de regimul de la Belgrad împotriva etnicilor albanezi din regiunea care era încă parte a Serbiei.
Înainte de ceremonia de la Pristina, la care participă alături de fostul secretar de stat Madeleine Albright, fostul președinte american Bill Clinton a declarat că este „mândru” să fi fost președintele Statelor Unite, atunci când etnicii albanezi din Kosovo au avut nevoie de cineva să se opună epurărilor etnice. Marți, 11 iunie, președintele kosovar Hașim Thaci i-a decernat lui Clinton „Ordinul pentru Pace” și i-a mulțumit că acum 20 de ani a pus temelia „acestei păci”.
Pe 12 iunie 1999, forţele NATO au intrat în Kosovo, iar cele sârbe s-au retras, după trei luni de bombardamente occidentale. Kosovo a fost pus sub administrație internațională iar în 2008 și-a proclamat independența, recunoscută între timp de peste 50% din țările membre în Națiunile Unite și de 25 de state din cele 29 membre în NATO.
Serbia nu recunoaște independența fostei sale regiuni și regulat între Begrad și Pristina izbucnesc conflicte, mai ales în nordul Kosvo, unde trăiesc majoritatea sîrbilor. Uniunea Europeană a pus normalizarea relațiilor cu Kosovo între condițiile pe care Serbia trebuie să le îndeplinească pentru a fi admisă.