Alcee L. Hastings (Comisia Helsinki): „Aștept cu nerăbdare să sprijin pe mai departe aspirațiile euro-atlantice ale poporului moldovean”

Președintele Comisiei Helsinki a Congresului american, Alcee L. Hastings, a dat publicității un comunicat în care își exprimă îngrijorarea față de evoluțiile din Moldova și afirmă: „aplaud formarea unei coaliții democratice și aștept cu nerăbdare să sprijin pe mai departe aspirațiile euro-atlantice ale poporului moldovean”. In comunicatul președintelui Comisiei Helsinki se mai spune și că schimbarea reperelor „pentru că uneia dintre părți nu îi convine rezultatul unei înțelegeri nu reflectă angajamentul față de democrație pe care ne așteptăm să îl vedem într-un stat participant la OSCE”.

Potrivit comunicatului, alegerile din Moldova din 24 februarie au rezultat într-un parlament divizat aproximativ in trei părți egale. La 8 iunie, chiar înainte de termenul limită pentru dizolvarea parlamentului și anunțarea unor noi alegeri, negocierile de ultimă oră au dus la un acord între Partidul socialist și ACUM. Cu toate acestea, acordul a fost imediat contestat de Partidul Democrat, iar noua coaliție a fost declarată ilegală de către Curtea Constituțională a Moldovei pe motiv că negocierile au depășit termenul de trei luni. Majoritatea moldovenilor au considerat că termenul de trei luni va fi pe 9 iunie. Curtea Constituțională a susținut că trei luni înseamnă 90 de zile, ceea ce înseamnă termenul limită de 7 iunie. Deciziile Curtii Constituționale din Moldova sunt în prezent examinate de Comisia de la Veneția a Consiliului Europei, se mai precizează în cominicatul președintelui Comisiei Helsinki a Congresului american din data de 12 iunie.