Uniunea Europeană a lansat un apel pentru reținere maximă în legătură cu creșterea tensiunilor dintre SUA şi Iran

Your browser doesn’t support HTML5

Pompeo acuză Iranul de atacurile asupra a două tancuri petroliere

Uniunea Europeană a lansat un apel pentru reținere maximă în legătură cu creșterea tensiunilor dintre Statele Unite şi Iran, ca urmare a atacului de ieri asupra a doua petroliere din Golful Oman. Uniunea Europeană a spus că adună încă informații în legătură cu această situație.

Armata Statelor Unite a publicat un video care ar implica Iranul în atacul asupra a două tancuri petroliere. Comandamentul Central american a spus joi că în video se pot vedea militarii Gărzii Revoluționare iraniene cum îndepărtează o mină neexplodată de pe o parte a uneia din cele două nave atacate. Oficiali americani au mai declarat televiziunii CNN că în opinia Pentagonului ceea ce se vede în video este încercarea iranienilor de a șterge urmele implicării lor în atacuri. Dar misiunea iraniană la ONU a spus, tot joi, că respinge categoric acuzațiile americane, care sunt „neîntemeiate”. Ceva mai devreme, tot la ONU, ambasadorul american Jonathan Cohen ceruse forului mondial să abordeze ceea ce a numit „amenințarea evidentă” reprezentată de Iran în regiune. Teheranul a anunțat că o echipă de experți iranieni a fost trimisă să analizeze situația şi Reuters citează un oficial iranian cu declarația că ambele petroliere se află în ape internaționale.

La summitul Organizației pentru Cooperare de la Shanghai, care se desfășoară la Bișkek şi unde sunt prezenți şi președintele Iranului și cel al Rusiei, liderul de la Teheran a spus că acțiunile americane „reprezintă un risc important pentru stabilitatea în regiune și în lume”, dar nu a menționat atacul de ieri asupra celor doua petroliere din Golful Oman.