Prim-ministra Maia Sandu a cerut judecătorilor Curții Constituționale să-și dea demisia

Maia Sandu. 10 iunie 2019

Prim-ministra Maia Sandu a cerut judecătorilor Curții Constituționale să-și dea demisia în semn de respect față de Constituție și cetățeni, după ce instanța și-a anulat propriile decizii din perioada 7-9 iunie prin care oferise Partidului Democrat temei pentru a refuza să cedeze puterea. „Le solicit judecătorilor Curții să-și prezinte imediat demisiile, dacă mai au un pic de onoare și respect față de Constituția Republicii Moldova și cetățenii acestei țări”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Ceva mai devreme Curtea Constituțională a spus că la baza anulării deciziilor anterioare „a stat situația de fapt din Republica Moldova, în special anunțul transferului de putere către Guvernul prim-ministrului Maia Sandu și a coaliției formate în Parlamentul Republicii Moldova”.

„În esență, a comentat Maia Sandu, Curtea, în loc să recunoască faptul că a participat la încercarea disperată a Partidului Democrat de a se menține ilegal la putere, își justifică decizia doar prin faptul că aceasta ar fi situația la momentul de față în Republica Moldova”.

Președintele Igor Dodon a salutat la rândul său decizia Curții Constituționale de a-și anula deciziile prin care declara că termenul Parlamentului ales pe 24 februarie a expirat, iar noua majoritate PSRM-ACUM și Guvernul ei se aflau în afara legii. Dodon a scris tot pe Facebook că prin decizia de astăzi a instanței s-a încheiat și criza constituțională, după dezamorsarea vineri a crizei politice prin decizia Partidului Democrat de a ceda puterea și a elibera instituțiile statului.