România, acționată la CEDO pentru nerecunoașterea legală a familiilor formate din cupluri de acelaşi sex

CEDO

Asociația ACCEPT și 14 persoane care formează 7 cupluri stabile au dat săptămâna aceasta (18 iunie) în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru a reclama încălcarea dreptului la viață privată și de familie în România. Aceste persoane nu au putut accesa nicio formă legală de recunoaştere şi protecţie a familiei lor „cu consecinţele grave în viaţa lor de zi cu zi”, se arată în comunicatul asociaței din România, care militează pentru drepturile comunității LGBTI.

„Am reclamat faptul că statul român şi-a încălcat obligaţia pozitivă de a acorda o formă de recunoaştere şi protecţie legală familiilor formate din cupluri de persoane de acelaşi sex. Mai mult, am argumentat existenţa unui tratamentul discriminatoriu prin care statul român, în mod activ, a modificat cadrul juridic după anul 2009 pentru a preveni obţinerea unei forme de protecţie juridică de către aceste cupluri”, a declarat Iustina Ionescu, avocată pentru drepturile omului și membră a ACCEPT.

România este una din ultimele țări din UE care nu asigură niciun drept cuplurilor de același sex, alături de Bulgaria, Letonia, Lituania, Slovacia și Polonia. Asta deși, în 2018, Curtea Constituțională a României a statuat prin decizia sa în cauza Coman-Hamilton faptul că persoanele LGBTI au un drept constituțional la viață privată și de familie, fiind egale cuplurilor heterosexuale ca drepturi și îndatoriri.