Vlad Plahotniuc și-a anunțat demisia de la conducerea PD, dar își păstrează mandatul de deputat

Vladimir Plahotniucla Chișinău, 9 iunie 2019

Vlad Plahotniuc a anunțat că demisionează de la șefia Partidului Democrat. Într-un lung mesaj pe Facebook, Plahotniuc, care se ascunde de zece zile, probabil în străinătate, scrie că, prin această demisie, vrea să-și protejeze partidul de atacurile împotriva sa din partea noii majorități PSRM-ACUM. „Vor să se lupte cu mine, dar o fac cu partidul, ceea ce consider că nu este bine atât pentru PDM, cât și pentru partidele pro europene din actuala alianță”, a scris Plahotniuc.

El recomandă partidului său să-și aleagă un nou lider, dar precizează că nu renunță la mandatul de deputat câștigat în alegerile de pe 24 februarie în circumscripția din raionul său, Nisporeni. Fostul lider al democraților, care a condus PDM informal și ca lider timp de zece ani, s-a ascuns pe 14 iunie, când partidul său a pierdut puterea după o confruntare de o săptămână cu noua coaliție PSRM-ACUM.

După alegerile din februarie, Plahotniuc spera că democrații se vor putea coaliza cu PSRM-ul apropiat președintelui pro-rus Igor Dodon, dar acesta l-a manipulat pe liderul democraților, socialiștii încheind pe 8 iunie, în ultimul moment, o coaliție temporară cu blocul pro-european ACUM. Noua majoritate acuză PDM și pe Plahotniuc de tentativă de uzurpare a puterii cu ajutorul Curții Constituționale, care declarase noua majoritate în afara legii și ceruse dizolvarea parlamentului.