Maia Sandu: CSM trebuie să înceapă adevărata curăţare a sistemului judecătoresc, în caz contrar vor urma demiteri

Maia Sandu, imagine de arhivă

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) trebuie să înceapă adevărata curăţare a sistemului judecătoresc, în caz contrar vor urma demiteri, a declarat prim-ministrul Maia Sandu. Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate numită acum trei săptămâni şefă a cabinetului de miniştri de noua majoritate parlamentară PSRM-ACUM a făcut declaraţia marți, când le-a prezentat-o membrilor CSM pe noua ministră a justiţiei, Olesea Stamate, într-o şedinţă la care a lipsit preşedintele CSM Victor Micu nu a fost prezent.

Maia Sandu i-a acuzat pe membrii CSM că nu au reacţionat la mai multe decizii judiciare ilegale, cum ar fi aceea de anulare a alegerilor locale din Chişinău vara trecută, şi i-a avertizat că aşteaptă eliminarea imediată din sistem a judecătorilor compromişi.

Ea i-a îndemnat totodată pe magistraţii oneşti să reclame orice gen de presiune, asigurându-i de tot sprijinul în eliminarea acestora.

„Dacă lucrurile nu se vor schimba în câteva săptămâni, vom căuta soluţii în parlament”, a mai spus ea.

Maia Sandu şi-a anunţat în ultimul moment prezenţa la şedinţa CSM, „pentru a ne asigura că acest consiliu nu-şi va anula şedinţa, aşa cum s-a mai întâmplat anterior”, a explicat ea.

Prima decizie luată de CSM după plecarea premierului de la ședința de marți a fost să-i solicite trimisului CSM în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale Corneliu Gurin să demisioneze ca urmare a criticilor Comisiei de la Veneţia la adresa hotărârilor luate de Curte în timpul recentei crize politice.