Miniştrii apărării din statele NATO se reunesc astăzi, la Bruxelles, pentru a discuta perspectivele în cazul încetării aplicării Tratatului privind forţele nucleare intermediare (INF), încheiat de Statele Unite și Uniunea Sovietică în 1987, care a reprezentat un pilon central al arhitecturii de securitate europene în ultimele trei decenii. Tratatul interzice rachetele sol-aer, capabile să transporte focoase nucleare pe o distanță între 500 şi 5.500 de kilometri.
Statele Unite și aliaţii săi din NATO susțin că Rusia (ca moștenitoare a tratatului) încalcă de ani de zile prevederile acestuia prin dezvoltarea sistemului de rachete SSC-8. Teoretic, Rusia ar avea timp până pe 2 august să se conformeze tratatului INF, în caz contrar considerându-se că tratatul a expirat. Moscova respinge acuzațiile aliaților occidentali. Marți, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, declara că se fac eforturi pentru a convinge Moscova să revină asupra poziţiei sale, dar a recunoscut că şansele sunt „tot mai mici''.
Alte subiecte pe agenda reuniunii miniștrilor apărării NATO sunt tensiunile cu Iranul și creșterea la 2% din PIB național a bugetului alocat de țările membre pentru apărare. Este o creștere asumată de toate țările membre, dar respectată în acest moment numai de câteva, lucru criticat constant de președintele american Donald Trump.