Maia Sandu (Politico): „Știm foarte bine că Rusia dorește să își mențină influența asupra țărilor din regiune, inclusiv în R. Moldova”

Premierul Maia Sandu avertizează, într-un interviu pentru Politico, citat de Hotnews.ro, asupra dorinței Moscovei de a-și menține influența în Republica Moldova și spune că în discuțiile cu reprezentanții Kremlinului alianța sa a transmis foarte clar angajamentul pro-european al noului guvern instalat la Chișinău, solicitând retragerea trupelor din Transnistria.

„Este greu să spunem care sunt planurile reale ale Rusiei. Nu avem niciun fel de iluzii, știm foarte bine că Rusia dorește să își mențină influența asupra țărilor din regiune, inclusiv în Republica Moldova”, a spus Sandu, în interviul telefonic cu Politico.

Ea consideră că Moscova i-a încurajat pe socialiști să intre în coaliție, acesta fiind însă un obiectiv politic conjunctural, în condițiile în care alternativa ar fi fost aceea ca socialiștii să fie absorbiți de Partidul Democrat din Moldova al oligarhului Vladimir Plahotniuc, diminuând astfel influența Rusiei în zonă.

Sandu a mai precizat că a cerut părții ruse retragerea forțelor din regiunea separatistă Transnistria, în condițiile în care Rusia a refuzat să facă acest lucru până acum.