Finlanda a preluat președinția prin rotație a UE: în centrul agendei sale este statul de drept

Finlanda a preluat de luni, 1 iulie, președinția prin rotație de Uniunii Europene de la România. În centrul programului său, Finlanda și-a pus apărarea statului de drept, notează publicația Euobserver. „Dintre multele priorități politice importante, vreau să pun accent pe principiul statului de drept, atât în interiorul Uniunii și al statelor ei membre cât și în cadrul comunității bazate pe reguli a țărilor”, a declarat miercuri presei ministrul finlandez al afacerilor europene, Tytti Tuppurainen.

Polonia și Ungaria se află în prim-planul îngrijorărilor legate de statul de drept în UE de mai mulți ani, însă statele membre și instituțiile UE nu au fost în măsură să gestioneze chestiunea astfel încât să obțină rezultate palpabile.

Viitoarea președinție speră să aibă în Consiliu o dezbatere mai structurată în privința statului de drept, care să nu se concentreze exclusiv pe cele două țări central-europene, notează EUobserver. Asemenea chestiuni ținând de statul de drept au devenit acum și parte a negocierilor pentru bugetul UE pe termen lung, care vor fi prezidate de Finlanda pe parcursul următoarelor șase luni. La propunerea Comisiei, UE ar putea îngheța fondurile de coeziune pentru țările care violează statul de drept.