GRECO critică din nou așa-numitele reforme din domeniul justiției în România

Gianluca Esposito, directorul GRECO, intervievat de Iolanda Bădiliță la Strasbourg

Grupul Statelor Împotriva Corupției (GRECO) din cadrul Consiliului Europei a criticat din nou reformele din domeniul justiției, făcute în România precum și faptul că guvernul de la București ignoră consecvent recomandările structurilor europene în domeniul justiției. În două rapoarte GRECO, date publicității marți de Ministerul român al justiției, este criticată în primul rând înființarea Secției speciale pentru anchetarea magistraților.

În opinia GRECO, secția specială este „o anomalie a cadrului instituțional existent”, care ar putea conduce la conflicte de competenta și ar putea fi folosită greşit și ar putea deveni subiectul unei ingerințe nejustificate în procesele penale. Experții GRECO atrag atenția că și Comisia de la Veneția și Comisia Europeană, în ultimul raport MCV, au criticat noua structură de parchet.

Într-un interviu cu Europa Liberă înainte de publicarea rapoartelor, directorul executiv al GRECO, Gianluca Esposito, a precizat că România rămâne subiectul unei așa-numite „proceduri de neconformitate”, dar și a unei proceduri ad hoc”, „o procedură de urgență, prin care putem evalua punctual o țară atunci când vedem că se iau măsuri controversate”.